Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Basın İlan’da yıllık ceza rekoru ve habere rüşvet teklifi!

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, resmi ilanların yazılı medyaya akışını düzenleyen Basın İlan Kurumu’nun (BİK) gazetelere uyguladığı cezalara ilişkin bir yazı yayımladı. Kurumun internet sitesinde bu konuda derli toplu bilgi bulamadığını söyleyen Bildirici, CİMER’e sorduğu “Basın İlan Kurumu, 2020 yılı içerisinde hangi medya kuruluşlarına, hangi gerekçelerle ve ne kadar süreli resmi ilan kesme cezaları vermiştir?” sorusuna cevap olarak toplam bir sayı aldığını aktardı. Bunun üzerine BİK’in 2020 yılında yaptığı 25 toplantının açıklamalarını tarayan Bildirici, şu sonuçlara ulaştı:

“BİK’in bir yıl içerisinde İstanbul’da yayınlanan gazetelere verdiği cezaların toplamı 376 gün. Cezalandırılan gazeteler hangileri? Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in açıkladığı 2020 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, BİK, Cumhuriyet’e 110 gün, Birgün’e 112 gün, Evrensel’e 65 gün, Korkusuz’a 29 gün, Sözcü’ye 17 gün ilan kesme cezası vermiş. İstanbul’da yayımlanan beş gazeteye verilen cezaların toplamı 333 gün yapıyor. Demek ki, BİK’in 2020 yılı içerisinde İstanbul’daki gazetelere verdiği cezaların yüzde 88’i bu beş gazeteye verilmiş!”

Bildirici ayrıca, geçmişe oranla gözlediği bir başka değişikliğe değindi: “BİK cezalarının hemen tamamını şikayet üzerine verilirdi. Yönetim Kurulu, nadiren ‘resen’ yani kendiliğinden harekete geçerek, gazetelere ceza verirdi. Şimdi ise BİK cezalarının yüzde 33’ü resen verilmiş!”

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.