Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Himalayalar’da kopan buzul, Hindistan’da sel felaketine yol açtı: Hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi, 171 kişi kayıp

Dünyanın en yüksek sıradağları Himalayalar’da kopan buzulun Hindistan’ın Uttarakhand eyaletindeki Dhauliganga Nehri’ne düşmesi, nehir suyunun yükselmesine ve eyaletteki Chamoli bölgesinde sel oluşmasına yol açtı. Bölgede sel nedeniyle 171 kişinin hâlâ kayıp olduğu belirtilirken arama kurtarma çalışmalarında şu ana kadar 26 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 

The Guardian’da yer alan habere göre, 7 Şubat Pazar sabahı Himalayalar’da kopan buzul sebebiyle, Chamoli bölgesindeki Dhauliganga Nehri’nin suları hızla yükseldi. Nehir çevresindeki onlarca ev ve bina zarar görürken afet bölgesindeki bir hidroelektrik santralinin inşaatında da hasar tespit edildi.

Şu ana kadar 26 kişinin hayatını kaybettiği, 171 kişiden de haber alınamayan sel felaketinde, kayıp olduğu bildirilen vatandaşların çoğunun hidroelektrik santrali inşaatında çalıştığı açıklandı. Arama kurtarma ekibi, çalışmalarını yaklaşık 30 işçinin mahsur kaldığı aktarılan 2,5 kilometre uzunluğundaki bir tünelde sürerken tüneldeki işçilerden henüz haber alınamadı.

Sel felaketinin yaşandığı pazar günü yapılan ilk kurtarma çalışmalarında, bir başka tünelde mahsur kalan 12 işçi tünelden sağ çıkarılmıştı. Dün (8 Şubat Pazartesi) bölgeye gönderilen 2 binden fazla asker, polis ve kurtarma ekibi ise tünelde kalan diğer işçileri kurtarmak için zamanla yarıştı. Hindistan Ulusal Afet Müdahale Gücü (NDR) Başkanı Satya Pradhan, devam eden kurtarma çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada “Önümüzdeki 24 ile 48 saat boyunca operasyonları sürdürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, hükümet olarak durumu takip ettiklerini açıklarken, eyalet yöneticileriyle yaptıkları toplantıdan sonra paylaştığı tweette “Tüm ülke, Uttarakhand’daki herkesin güvenliği için dua ediyor” dedi. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da pazar günü Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayarak, Hindistan’da meydana gelen sel felaketi ile ilgili her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti.

Bilim insanları, sel felaketinin bir buzul kırılmasından mı yoksa bir çığ veya buzul üzerindeki bir toprak kaymasından mı kaynaklandığını araştırmak üzere bölgede çeşitli araştırmalar yapıyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.