Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Salgında Kadın Olmak” Araştırması: Kadınlar şiddete maruz kalmaya devam etti, yoksullaştı ve sağlığa erişimde zorlandı

Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler (KİH-YÇ) Derneği, 81 ilden toplam 1201 kadın ile görüşerek hazırladığı “Salgında Kadın Olmak Araştırma Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, salgın sürecinde kadınlar yoksullaştı, sağlığa erişimde zorlandı. Sistematik şiddete maruz kalmaya devam eden kadınların ev işlerinde yükleri de arttı.

KİH-YÇ Derneği, koronavirüs salgının Türkiye’de kadınların hayatını nasıl etkilediğine ilişkin araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma kapsamında dernek, ülke çapında 1201 kadın ile telefonda konuştu. Görüşmeler sırasında kadınlara sağlık (genel sağlık, cinsel sağlık ve doğurganlık sağlığı), ekonomik durum, bakım emeği ve şiddet başlıkları altında sorular soruldu. Verilen cevaplar hem Türkiye’deki kadınların salgın öncesindeki ve sırasındaki durumlarını karşılaştırıyor hem de yaşadıkları sorunlarla nasıl baş ettiklerine işaret ediyor.

Salgında Kadın Olmak Araştırma Raporu, salgın sürecinde kadınların yoksullaştıklarını, ev içindeki yüklerinin ve ev içinde uğradıkları psikolojik şiddetin arttığını, sağlık hizmetlerine erişimde zorlandıklarını gösteriyor.

Rapora göre, koronavirüs salgını kadınları yoksullaştırdı. Salgın başladıktan sonra kadınların yüzde 73’ü ekonomik sorunlar yaşadı. Salgın öncesinde ekonomik durumunu “orta halli” olarak tanımlayan kadınların oranı yüzde 86 iken salgın esnasında bu oran yüzde 66’ya düştü. Katılımcı kadınların üçte biri, salgın başladığından beri kendini yoksul veya çok yoksul olarak görmeye başladı. Salgın başladıktan sonra evlerinden en az bir kişinin işten çıkarıldığını, ücretsiz izne zorlandığını ya da işinin durdurulduğunu söyleyen kadınların oranı ise yüzde 34. Ekonomik sorun yaşadığını belirten her 100 kadından 12’si kamu kurumlarından destek aldığını, 41’i aile/akraba, arkadaş ya da bankalara borçlandığını, 11’i var olan birikimlerini harcadığını, 15’i ise masraflarını kısmak zorunda kaldığını söyledi.

Rapor ayrıca, kadınlara uygulanan sistematik şiddetin salgın sürecinde artarak devam ettiğini ortaya koydu. Salgın başladıktan sonra kadınların yüzde 73’ü şiddetin en az bir türüne maruz kaldı. Kadınların yüzde 96’sı salgın sürecinde eşi/partneri tarafından psikolojik şiddete maruz kaldığını belirtti. Salgın öncesinde eşi/partneri tarafından olumlu davranış yokluğundan şikayetçi olan kadınların oranı yüzde 37 iken salgın sırasında bu oran yüzde 48’e yükseldi. Kadınlar salgın sürecinde ayrıca psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete uğradıklarını da söyledi.

Rapor sonuçlarına göre, salgından önce ev işlerine altı saat ayırdığını söyleyen kadınların oranı yüzde 4 iken bu oran, salgın esnasında yüzde 12,9’a çıktı. Katılımcı kadınların yüzde 72’si bakım ve ev işleriyle ilgili zorluk yaşadığını belirtti. Bu zorluklarla nasıl baş ettikleri sorulduğunda, yüzde 28’i eşinden/partnerinden, yüzde 24’ü çocuklarından, yüzde 10’u evdeki diğer kişilerden destek talep ettiğini, yüzde 17,2’si işleri ertelediğini veya yavaşlattığını, yüzde 17’si ise herhangi bir çözüm bulamadığını ya da bu konuda bir şey yapmadığını söyledi.

Rapordaki en çarpıcı sonuçlardan biri, salgının Türkiye’deki kadınların ruh sağlığında yarattığı büyük değişim oldu. Salgın öncesinde ruh halini iyi ve çok iyi olarak tanımlayan kadınların oranı yüzde 79 iken bu oran salgın sürecinde yüzde 30’a düştü. Ayrıca, katılımcı kadınların yüzde 40’ı salgın esnasında genel sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntı çektiğini ifade etti ve yüzde 20’si bu konudaki sorunlarına çözüm bulamadığını ekledi. Raporda, kadınların yüzde 16’sının salgın sürecinde cinsel sağlık ve doğurganlık sağlığı hizmetleri ve/veya ilaca erişim ile ilgili sorun yaşadığı da belirtildi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Sivil Sayfalar

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.