Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversite öğrencisi Beyza Buldağ, Boğaziçi Dayanışması hesabını yönettiği iddiasıyla tutuklandı, telefon numarasının son iki hanesi delil sayıldı

Üniversite öğrencisi Beyza Buldağ, Boğaziçi Dayanışması Twitter hesabını kullandığı gerekçesiyle tutuklandı. Buldağ’ın telefon numarasının son iki hanesinin “12” olması deliller arasında yer alırken Buldağ’ın avukatı Özgür Urfa, delillerin hukuka aykırı toplandığını söyledi: “Anayasa Mahkemesi demektedir ki kolluk, kişisel sosyal medya hesaplarını inceleyemez, denetleyemez, dosyalayamaz. Türkiye’de 1 milyon 300 bin sonu 12 ile biten telefon numarası var. Delil niteliği taşımaz.”

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolarla ilişkili olarak bir hafta içinde 10 üniversite öğrencisi tutuklandı. İzmir’de yaşayan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Beyza Buldağ da tutuklanan üniversitelilerden biri. Buldağ, Boğaziçi Dayanışması Twitter hesabını kullandığı, kaçma ve saklanma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.

“Sınavlarım var, okulumu çok seviyorum ve devam etmek istiyorum”

İzmir’de gözaltına alınarak bilgisayar ve telefonuna el konulan Buldağ, aynı gün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Boğaziçi Dayanışması hesabından atılan tweetlerin sorulduğu Buldağ savunmasında şunları söyledi: “Suçlamayı kabul etmiyorum. Bahsi geçen hesap Şubat 2020’de açılmış ve ben o zaman Boğaziçi Üniversitesi öğrencisiydim ama şu an Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğrenim görmekteyim. Sınavlarım var, okulumu çok seviyorum ve devam etmek istiyorum. Sözkonusu paylaşımları ben yapmadım. Suçsuzum, sabit ikametgâh sahibiyim, kaçma ve saklanma şüphem yoktur. Delillere etki etme ihtimalim bulunmamaktadır. Serbest bırakılmayı talep ediyorum.”

Beyza Buldağ

“Deliller hukuka aykırı elde edildi”

Buldağ’ın avukatı Özgür Urfa ise delillerin hukuka aykırı elde edildiğini belirterek şöyle konuştu: “Anayasa Mahkemesi demektedir ki kolluk resen kişisel sosyal medya hesaplarını inceleyemez, denetleyemez, dosyalayamaz. Ancak kolluk bu şekilde devam etmiştir. Deliller hukuka aykırı olmasa dahi hesabın müvekkile ait olmama ihtimali vardır. Araştırma tutanağında IP tespiti gerektiği açıktır. Türkiye’de 1 milyon 300 bin sonu ’12’ ile biten telefon numarası var. Delil niteliği taşımaz. Paylaşım içeriğine dair sevk yazısında belirtilen gözaltına alınan, tutuklanan kişiler için paylaşımına değinilmiştir. Biri hakkında serbest bırakılmasına dair paylaşım yapması, bu talepler, son derece insancıl, hukuka uygun, şiddet içermeyen ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında paylaşımlardır. Şoke edici olabilir, hoşa gitmeyen ifadeler içerebilir ancak cebir, şiddet içermediği sürece ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir.”

Kaçma ve saklanma şüphesiyle tutuklama

Mahkeme heyeti tarafından Buldağ hakkında Boğaziçi Dayanışması hesabını yönettiği iddiasıyla tutuklama kararı verildi. Tutanakta karar şöyle yazıldı: “Şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, şüpheliden ele geçirilen dijital materyaller üzerinde halen incelemenin gerçekleştirilmemiş olması, delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması, atılı suça ilişkin kanunda öngörülen cezanın alt ve üst sınırı ile ölçülülük ilkesi dikkate alındığında şüphelinin kaçma ve saklanma şüphesini uyandıran somut olguların bulunduğu, bu nedenlerle şüpheli hakkında adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı anlaşılmakla; şüpheli ve müdafiinin serbest bırakılma taleplerinin reddi ile şüpheli Beyza Buldağ’ın CMK’nın 100 ve devamı maddeleri uyarınca tutuklanmasına karar verilmiştir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.