Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Belediyesi’ne ait bakımevinde kalan 300 köpek, çöplüğe terk edildi – HAYTAP: “Köpeklerin bir kısmı açlıktan ya da hastalıktan öldü”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, tadilat yapılacağı gerekçesiyle on gün önce boşaltıldı. Merkezde bulunan yaklaşık 300 sokak köpeğinin ise Karacadağ eteklerindeki çöplük alana bırakıldığı ortaya çıktı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, çöplüğe terk edilen köpeklerin bir kısmının açlıktan öldüğünü söyledi.

Diyarbakır Barosu ve HAYTAP’ın hakkında suç duyurusunda bulunduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise aşıları ve kısırlaştırmaları yapılan köpeklerin doğaya salındığını ve kamuoyunda köpeklerin “ölüme terk edildiği” şeklinde algı yaratılmaya çalışıldığını bildirdi.

HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Elazığ yolunda 2007 yılında yaptırılan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin on gün önce tadilat yapılacağı gerekçesiyle boşaltıldığını söyledi. Merkezdeki yaklaşık 300 köpeğin nereye götürüldüğüne dair önce bilgi alamadıklarını, daha sonra çabaları sonucu bu köpeklerin Karacadağ eteklerinde bulunan çöplük alanında adeta ölüme terk edildiklerini öğrendiklerini söyleyen Ekmekçiler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır Barosu ile birlikte sözkonusu alana gittiğimizde hayvanların orada ölüme terk edildiğini ve bir kısmının açlıktan ya da hastalıktan öldüğünü gördük. Buraya terk edilen hayvanlar arasında sakat ve hasta olanlar da vardı. Bizimle işbirliği yapılmadan hayvanlar buraya getirilerek ölüme terk edilmiş. Çöplük alanına bırakılan köpekler arasında yavrular vardı. Bir kısmını kendimiz aldık, getirdik başka yerlere koyduk. Diyarbakır Barosu konu ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görüştük, yoğun çabalarımız sonucunda, bu köpeklerin toplanacağı söylendi. Şimdilik bir alanın çevresi katılarak oraya kulübeler konuldu ve köpeklerin bir kısmını oraya bıraktık. Diyarbakır’ın çöplük alanı kısa bir süre sonra kapatılacak, çöpler artık katı atık tesisine götürülecek. Orada bulunan ve ölüme terk edilen köpeklerin toplanması gerekiyor.” 

Diyarbakır Barosu’nun suç duyurusunda bulunduğu Büyükşehir Belediyesi’nden konu ile ilgili yapılan açıklamada ise olayın algı oluşturmaya yönelik olduğu ileri sürülerek tedavi, aşılama ve kısırlaştırma işlemleri tamamlanan yaklaşık 100 kedi ve köpeğin yasa gereği doğaya bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bazı çevrelerce kasıtlı olarak ortaya atılan iddialar tamamen asılsız olup, yapılan hizmetleri gölgeleyerek kamuoyunda olumsuz algı yaratmaya yönelik çabalardan ibarettir” denildi.

Ancak, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesine göre, bakımları yapılan ve kısırlaştırılan sokak hayvanlarının alındıkları yere bırakılması gerekiyor. Kanun maddesi şöyle:

“Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı  şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle sözkonusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.