Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiyalı bilim insanları: “Pablo Escobar’ın kişisel hayvanat bahçesindeki su aygırları biyoçeşitliliği tehdit ediyor, itlaf edilmeliler”

Dünyaca ünlü Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın kişisel hayvanat bahçesinde kaderlerine terkedilen su aygırlarının geleceği, ülkede tartışma konusu. Yerel halk ve hayvan aktivistlerinin karşı çıkmasına karşın Kolombiyalı bilim insanları, Escobar’ın ölümünden sonra hayvanat bahçesinin yakınlarında yoğunlaşan su aygırlarının biyoçeşitliliğe karşı oluşturdukları tehdit sebebiyle en kısa sürede itlaf edilmelerini istedi.  

Bilim insanları, 1993’te Kolombiya’nın Medellin şehrinde öldürülen dünyaca ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın özel hayvanat bahçesi için yasadışı yollarla Kolombiya’ya getirilen su aygırlarının yerli flora ve fauna bitki türlerini yok etmeye başlamadan önce itlaf edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

The Guardian’ın haberine göre bilim insanları, Kolombiya hükümetinin su aygırlarının üremesini ve diğer hayvanların yaşam alanlarını yok etmesini kontrol altına alma girişimlerinin yetersiz kaldığını belirtirken son sekiz yılda sayıları 35’ten 80’e yükselen su aygırlarının sayısının, itlaf edilmemeleri durumunda 2035 yılında 1500’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Escobar’ın 1980’lerde dünyanın en büyük kokain ağını kurduğu Medellin yakınlarında bulunan hayvanat bahçesinde su aygırı, kanguru, zürafa ve fil gibi birçok farklı hayvan türünün olduğu, uyuşturucu baronunun 1993’te polis tarafından öldürülmesinin ardından kaderine terk edilen hayvanların birçoğunun öldüğü ancak su aygırlarının yerel halkın da ilgisiyle yaşamaya devam ettiği belirtildi.

Pablo Escobar

Meksika’daki Quintana Roo Üniversitesi’nde çalışan ve Escobar’ın su aygırlarıyla ilgili araştırmalar yürüten bilim insanı topluluğunun lideri ekolojist Nataly Castelblanco-Martínez, The Guardian’a verdiği röportajda “Su aygırlarının, dünyadaki istilacı türler arasında en zorlu türlerden biri olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Yerel halk itlaf önerisine karşı

Yerel halk ise bilim insanlarının su aygırlarını itlaf etme fikrine şiddetle karşı. Yıllar önce, Escobar’ın hayvanat bahçesine ait olduğu belirtilen bir su aygırının avcılar tarafından öldürülmesi üzerine geniş çaplı protestolar düzenlenmişti. 

Bilim insanları, bölgedeki su aygırlarının bir çiftçiyi ağır şekilde yaralamasının ardından 2020 yılındaki tahmini su aygırı nüfusu üzerine bir çalışma yürütmüş ve çalışma sonuçlarını geçen ocak ayında Biyolojik Koruma dergisinde yayımlamıştı. 

Pablo Escobar’ın özel hayvanat bahçesinin girişi.

ABD’nin San Diego Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından 2020’de yapılan bir başka araştırmada ise su aygırlarının dışkılarının su kalitesini değiştirdiğini ortaya koydu. Castelblanco-Martínez’e göre su aygırları, nüfusları artmaya devam ettikçe aynı bölgede yaşadıkları diğer hayvanların yerlerini almaya başlayacak.

Su aygırlarının yaşamını inceleyen çevre araştırmacısı David Echeverri-Lopez ise su aygırlarını itlaf etmenin en iyi çözüm olacağı konusunda bilim insanlarıyla hemfikir olsa da hayvanların manyetik kişiliği ve hükümetin avlama yasakları nedeniyle sürecin biraz karmaşık olabileceği görüşünde. 

Kolombiya hükümetinin su aygırlarını kısırlaştırmayı denediğini ancak bu sürecin hem zor hem de pahalı olduğunu belirten Kolombiyalı veteriner Gina Serna-Trujillo ise gazeteye verdiği demeçte “Topluluk, su aygırlarını sadece kısırlaştırdığımızdan ve başka hiçbir şey yapmadığımızdan emin olmak için bizi sürekli izliyor. Yerel halk gerçekten su aygırlarını seviyor” diye konuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.