Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Araştırmalara göre çift maske kullanımı bulaş oranını yüzde 95 oranında düşürüyor, astım ilacı hastaneye yatış riskini azaltabilir

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) yaptığı bir araştırma çift maske kullanımının koronavirüsün yayılmasını yüzde 95 oranında önlediğini ortaya çıkardı. AstraZeneca üretimi hızlandırmak için Almanya’da yeni bir aşı üretim tesisi açıyor. Oxford Üniversitesi’nin araştırması astım ilacının hastalığın erken aşamalarında kullanılabilecek ilk tedavi yöntemi olabileceğini gösterdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de CDC’nin araştırması, çift maske kullanımının hastalığın yayılmasını yüzde 95 oranında önlediğini ortaya koydu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından ocak ayı boyunca yapılan laboratuvar deneylerinin sonucu açıklandı. Araştırma sonucunda, çift maske kullanımının ve cerrahi maskelerin yüze tam oturacak şekilde kullanılmasının koronavirüsün yayılımını ciddi ölçüde azalttığı tespit edildi.

CDC Direktörü Dr. Rochelle P. Walensky’nin çarşamba günü (10 Şubat) açıkladığı araştırmanın sonuçları, aynı ortamda bulunan enfekte ve enfekte olmayan bireylerin yüzü tamamen kapatan bir cerrahi maske takması durumunda veya çift maske kullanıyor olması durumunda hastalığın bulaşma oranının yüzde 96,5’e kadar düşürülebileceğini gösterdi.

Dr. Walensky, koronavirüsün yeni varyantlarının hızla yayıldığı bu aylarda maske kullanımına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek Amerikalılar’ı, yüze tam oturan maskeler takmaları için uyardı.  

Araştırmanın sonuçlarını değiştirebilecek birçok etken olduğunu da belirten araştırmacılar, cerrahi maskenin üzerine takılan bez bir maskenin, ilk takılan maskedeki boşlukları kapatarak daha koruyucu hale getirebileceğini belirtti.

AstraZeneca Almanya’da bir aşı üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor

Koronavirüs aşısı üreticilerinden AstraZeneca, Avrupa Birliği (AB) ile aşı tedariki konusundaki anlaşmazlığı ortadan kaldırmak ve aşı üretimini hızlandırmak için Alman firması IDT Biologika’nın Dessau tesisinde ortaklaşa aşı üretimine başlayacak.

AstraZeneca, daha önce üretim tesislerinde çıkan problemden dolayı AB’ye taahhüt ettiği aşı miktarını gönderemeyeceğini söylemiş ve bu durum İngiltere ve AB arasında gerilime neden olmuştu. AstraZeneca bu krizi aşmak için Alman IDT Biologika ile ortaklığa giderek, Almanya’da yeni bir üretim tesisi kuracaklarını açıkladı.

İki şirket, AB’de yavaş ilerleyen aşılama sürecini hızlandırabilmek için kuracakları yeni tesiste, koronavirüs aşısından ayda on milyonlarca doz yapabilen beş adede kadar iki bin litrelik biyoreaktör oluşturmayı planlıyor. Ancak tesis önümüzdeki yılın sonuna kadar hizmete girmeyecek.

Oxford’un araştırmasına göre astım ilaçlarının erken kullanımı koronavirüsün ağır etkilerini engelleyebilir

Oxford Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin yaptığı çalışmaya göre, kolayca erişilebilir astım ilaçları, koronavirüs belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından yedi gün içinde kullanılmaları durumunda hastaneye yatış oranını azaltıyor ve hastaların tedavi süresini kısaltıyor.

Prof. Mona Bafadhel ve meslektaşlarının, koronavirüs hastalığının başında olan 146 kişi üzerinde gerçekleştirdiği çalışmada, iki gruba ayrılan hastalardan astım ilacı (budesonit maddesi) verilenlerin karşılaştırma grubuna oranla koronavirüs belirtilerini daha kolay atlattığı gözlendi.

Eğer bu çalışmanın sonuçları, halihazırda devam eden diğer çalışmalarla da desteklenirse budesonit maddesinin solunum yoluyla alınması, hastalığın erken aşamalarında kullanılabilecek ilk tedavi yöntemi olabilir.

Çalışanlarına “Salgın ile ilgili mızmızlanmayı bırakın” diyen KPMG yöneticisi, istifa etmek zorunda kaldı

Hollanda’nın Amstelveen kenti merkezli denetim ve danışmanlık şirketi KPMG’nin yöneticisi Bill Michael, bu hafta çevrimiçi bir toplantı sırasında çalışanlarına, “Salgın ile ilgili mızmızlanmayı bırakın” demesinin ardından istifa etmek zorunda kaldı. Michael’ın çalışanlara “Salgını bahane edip kurban kartını oynamayın” dediği de ortaya çıktı.

Bu hafta yapılan ve finansal hizmetler danışmanlık ekibi çalışanlarından 1500 kişinin katıldığı bir çevrimiçi toplantıda çalışanlara yönelik talihsiz yorumlarda bulunan Michael, daha sonra toplantıya tekrar dahil olarak çalışanlardan sözcük seçimi için özür diledi. Ayrıca çalışanlara bir özür e-postası da gönderen Michael hakkında soruşturma başlatıldı.

Massachusetts eyaleti, 75 yaş üstü sakinleri aşılamaya getiren refakatçilere de aşı uygulayacak

ABD’nin Massachusetts eyaletinde yetkililer, çarşamba günü (10 Şubat) 75 yaş üstü vatandaşları aşılama merkezine getiren refakatçileri de yaşlarına bakmaksızın aşılayacaklarını duyurdu.

Massachusetts Sağlık ve İnsan Hizmetleri Başkanı Marylou Sudders açıklamasında, refakatçilerin de aşılanacağı fikrinin insanları, çevrelerindeki yaşça büyüklere randevu almada ve aşı merkezine gitmede yardımcı olmaya teşvik edeceğini düşündüklerini söyledi.

Eyalet Valisi Charlie Baker, eyalet çapındaki yaklaşık 130 aşı merkezinde bir milyon doz aşı uygulandığını söyledi. New York Times’ın tuttuğu verilere göreyse eyalet sakinlerinin yaklaşık yüzde 10’u en az bir doz aşıyı vurulurken yüzde 2,8’sine her iki doz da uygulandı.

Vali Baker, refakatçilerin 11 Şubat’tan itibaren 75 yaş üzeri eyalet sakiniyle birlikte kendi aşı randevularını da oluşturabileceklerini belirtti.

Kimileri bu kararın, yaşlıları aşı merkezlerine daha kolay getirtebilmek için önemli olduğunu savunuyor. Ancak kimi vatandaşlarsa kararı, henüz 65 yaş ve üzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin aşılanması tamamlanmadan az risk grubunda olan gençlerin aşılanmasına sebep olacağı gerekçesiyle eleştiriyor.

New York’ta stadyumlar düşük kapasite ile açılıyor

New York eyaleti, Citi Field ve Madison Square Garden gibi büyük stadyumların ve arenaların, sıkı koronavirüs önlemleri eşliğinde bu ayın sonuna kadar spor müsabakaları ve konserler için yeniden açılmasına izin verecek.  

New York Valisi Andrew Cuomo, çarşamba günü (10 Şubat) yaptığı açıklamada, Eyalet Sağlık Departmanı’ndan izin alan, en az 10 bin kişilik kapasiteye sahip stadyumların 23 Şubat’tan itibaren yüzde 10 kapasite ile etkinlikler düzenlemeye başlayabileceğini duyurdu.

Etkinliğe katılım için, maske ve fiziki mesafe gibi tüm koronavirüs önlemlerinin yerine getirilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Vali Cuomo, katılımcıların etkinlikten 72 saat öncesine kadar yapılmış bir negatif koronavirüs testi ibrazının da zorunlu olduğunu belirtti.

Brooklyn’deki Barclays Arena, iznin uygulamaya konulacağı ilk gün için bir basketbol maçı onayı almayı başardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.