Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yazar Demir Özlü, 86 yaşında hayatını kaybetti

Yazar Demir Özlü, İsveç’in başkenti Stokholm’de kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. 1950 kuşağının önemli öykü yazarlarından olan Demir Özlü, yazar Tezer Özlü ve çevirmen Sezer Duru’nun ağabeyi, gazeteci ve yapımcı Ayda Özlü Çevik’in babasıydı. 

İlk şiirini 1952 yılında Kabataş Lisesi’nde okurken kaleme alan 1935 doğumlu Demir Özlü, Türkçe edebiyata “Soluma”, “İşte Senin Hayatın”, “Bir Küçük Burjuvanın Gençlik Yılları”, “İthaka’ya Yolculuk”, “Amerika 1954”, “Paris Güncesi” ve “Bir Beyoğlu Düşü” gibi önemli eserler kazandırdı. Özlü’nün “Bir Beyoğlu Düşü” kitabı, 1987 yılında Atıf Yılmaz‘ın yönettiği, senaryosunu Ümit Ünal’ın yazdığı “Hayallerim, Aşkım ve Sen” filmiyle sinemaya uyarlanmıştı. 

1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Özlü, 1961-1962 yılları arasında Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe okudu, sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Felsefesi ve Metodolojisi Kürsüsü’nde dört yıl asistanlık yaptı. İşine son verilince avukatlık yapmaya başlayan Özlü, 1971 yılında bir süreliğine siyasi nedenlerle tutuklandıktan sonra 1979’da İsveç’e yerleşti, “yurda dön” çağrısına uymaması ve siyasi faaliyetleri nedeniyle 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası vatandaşlıktan çıkarıldı.

1989 yılında Türkiye’ye dönen Özlü’nün hayatı, İstanbul ve Stocholm’de geçti. Yaklaşık 40 yıldır İsveç’te yaşayan Demir Özlü, “Sürgünde On Yıl”, “Berlin Güncesi”, “Paris Güncesi”, “Ne Mutlu Ulysses Gibi”, “Kanal Kentlerinde”, “Paris Günleri” gibi anı ve gezi kitaplarıyla, “Borges’in Kaplanları”, “Kentler, Kadınlar, Yazarlar”, “Samuel Beckett’in Terzisi” isimleriyle yayımlanmış denemeleri de kaleme aldı. 

Özlü’nün yazdığı eserlerle aldığı bazı ödüller ise şöyle:

1963’te Soluma öyküsüyle Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülü

1988’de Stokholm Öyküleri’yle Sait Faik Hikâye Armağanı

1990’da Bir Yaz Mevsimi Romansı ‘yla Orhan Kemal Roman Ödülü

1997’de İthaka’ya Yolculuk romanıyla Dünya Kitap Dergisi Yılın Kitabı Ödülü

1998’de İthaka’ya Yolculuk’la Yunus Nadi Roman Ödülü

2004’te Amerika 1954 romanıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.