Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TSK’nin, Kuzey Irak’taki PKK unsurlarına yönelik harekâtı sona erdi: Operasyonlarda üç asker hayatını kaybetti, PKK tarafından alıkonulan altısı asker ikisi polis 13 kişi ise bir mağarada ölü bulundu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 10 Şubat’ta Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde PKK hedeflerine yönelik düzenlediği Pençe Kartal-2 Harekâtı sona erdi. Operasyonlarda üç asker hayatını kaybederken, daha önce PKK tarafından kaçırılmış, altısı asker ikisi polis 13 kişi ise bir mağarada öldürülmüş halde bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Irak’ın kuzeyinde bulunan Gara bölgesindeki PKK hedeflerine yönelik Pençe Kartal-2 Harekâtı’nın yönetildiği sınır hattındaki harekât merkezini ziyaret etti. Burada, operasyonun sona erdiğini duyuran Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Kara operasyonunun başlangıcında üç kahraman personelimiz şehit olmuş, üç personelimiz de yaralanmıştır. Harekât boyunca üçü üst düzey yönetici olmak üzere 48 terörist ölü, iki terörist ise sağ olarak ele geçirilmiştir. Böylece bilinen toplam 50 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Kontrol altına alınan mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır” dedi. Akar, operasyona ilişkin şu bilgileri verdi:

“PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirmek, hudut güvenliğimizi sağlamak ve daha önce güvenlik nedeniyle açıklanmayan, teröristler tarafından kaçırılan vatandaşlarımız ile ilgili istihbaratı teyit etmek ve gerekli müdahalede bulunmak maksadıyla uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 10 Şubat 2021’de ‘Pençe Kartal-2 Harekâtı’ başlatılmıştır. Teröristlere ait barınak, sığınak ve mühimmat depoları ile sözde karargâh yerlerinden oluşan 50’den fazla hedef başlangıçta hava harekâtı ile başarılı bir şekilde tahrip edilmiştir.”

“2015 yılından önceki ortamda kaçırılan personelimiz var”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ise harekâta uzun süredir hazırlanıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Haftanin’de, Hakurk ve diğer bölgelerde yaptığımız faaliyetlerden sonra terör örgütü çok sıkıştı ve bütün ağırlıklarıyla Gara bölgesine yerleştiler. Kendilerinin burada çok emniyette ve rahat içinde olduklarını düşünürken bu faaliyeti icra ettik. Bunların yanında bir de 2015 yılından önceki ortamda kaçırılan personelimiz var. Bu vatandaşlarımızı da çok çeşitli mağaralarda saklayarak kaçırmaya çalıştılar. En sonunda istihbarat kurumlarımızdan aldığımız bilgiler, elde ettiğimiz bizim kendi özel çalışmalarımız, keşif unsurlarının çalışmaları sonucunda bunların Gara bölgesinde olabileceğine dair çok iyi kanıtlar bulduk ve bunların üzerinde de çalışmaya başladık.”

Kimlikleri belirlenenlerden altısı asker ikisi polis ikisi sivil

Malatya Valisi Aydın Baruş da bugün, mağarada cansız bedenine ulaşılan 13 kişinin 10’unun kimliklerinin belirlendiğini, üç kişinin kimlik belirleme çalışmasının devam ettiğini açıkladı. Baruş, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, 2015 ve 2016 yıllarında PKK tarafından kaçırılıp Irak’ın kuzeyinde gezdirilerek en son Gara bölgesinde tutulurken, operasyon sırasında, bulundukları mağarada PKK tarafından öldürülen Türk vatandaşlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yapılan otopsi işlemleri sonucunda 13 evladımızın 10’unun kimliği tespit edilmiştir. Kimliği tespit edilen evlatlarımızın, 13 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır-Bingöl karayolunda yolcu otobüsünden indirilerek alıkonulan Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı Hava Savunma Uzman Çavuş Hüseyin Sarı, 28 Temmuz 2015 tarihinde izinli gittiği Erzurum ilinden ailesiyle birlikte dönerken Lice-Bingöl yol ayrımında alıkonulan Mersin nüfusuna kayıtlı Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Sedat Yabalak, 18 Eylül 2015 tarihinde Tunceli-Erzincan Karayolunda alıkonulan Malatya nüfusuna kayıtlı Rize İl Jandarma Komutanlığında görevli jandarma personel astsubay başçavuş Semih Özbey, 2 Ekim 2015 tarihinde Ağrı’daki birliğine katılmak üzere yola çıkan ve Tunceli-Pülümür yolunda alıkonulan Osmaniye nüfusuna kayıtlı tankçı er Adil Kavaklı, 24 Temmuz 2016 tarihinde Lice ilçesi Berkirin Deresi mevkisinde ailesiyle birlikte seyir halindeyken alıkonulan Mardin nüfusuna kayıtlı İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Vedat Kaya, 15 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır karayolunda alıkonulan Siirt nüfusuna kayıtlı Bingöl İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli jandarma er Süleyman Sungur, 21 Eylül 2016 tarihinde Hakkari Çukurca karayolunda alıkonulan Eskişehir nüfusuna kayıtlı Hakkari İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli uzman erbaş Mevlüt Kahveci, 2 Ekim 2015 tarihinde Tunceli Pülümür karayolunda alıkonulan Şanlıurfa nüfusuna kayıtlı Erzincan’daki birliğine katılmak üzere yola çıkmış olan topçu er Müslüm Altuntaş, Adıyaman nüfusuna kayıtlı vatandaşımız Aydın Köse ve ayrıca Samsun nüfusuna kayıtlı vatandaşımız Muhammet Salih Kanca oldukları anlaşılmıştır.”

Baruş, otopside PKK tarafından esir turulan 13 kişiden 12’sinin baş bölgesinde, birinin de göğüs bölgesinde mermi giriş çıkışı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Gergerlioğlu: “Esir askerlerin yakınları yardım istemişti”

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Twitter hesabından, esir askerlerin yakınlarının 2,5 sene önce kendisinden yardım istediğini söyledi. Gergerlioğlu, “PKK elindeki esir askerlerin yakınları 2,5 sene önce bana başvurmuştu. Sağsalim dönüşleri için yardım istemişlerdi. Bir barış ortamı olsa belki o insanlar hayatta olurdu. Barış, hayat için her şeyi yapardım ama devlet yetkilileri böyle bir şeyi hiç düşünmedi, adım atmadı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.