Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin’in “Türk” lakaplı eski Devlet Başkanı Carlos Menem 90 yaşında öldü

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 1989-1999 yılları arasında görev yaan eski Devlet Başkanı Carlos Menem‘in, uzun süren sağlık sorunları nedeniyle 90 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.  

Menem’in birkaç hafta hastanede kaldıktan sonra yerel saatle 11.20’de idrar yolu enfeksiyonu, kalp sorunları ve diğer sağlık sorunları nedeniyle öldüğü belirtildi.

Menem, Suriye kökenli olması nedeniyle “El Turco” (Türk) lakabıyla tanınıyordu.

Görev süresi yolsuzlukların gölgesinde geçti

Carlos Menem, Arjantin’i ekonomik anlamda ayağa kaldırırken renkli bir kişisel yaşam sürdü. Ancak 1989-1999 yılları arasındaki iki dönemlik başkanlığı, yolsuzluk skandallarının ayyuka çıkmasıyla sona erdi.

Siyah saçları ve gür gri favorileriyle Menem, Rolling Stones grubunu evinde ağırlayarak Arjantin’i uluslararası sahneye çıkardı, Körfez Savaşı’na ve Bosna’ya asker gönderdi. 

Menem, 1990’ların başında Arjantin kurumlarında büyük bir dönüşüm geçiren devlet işletmelerini özelleştirdikten ve ekonomiyi iyileştirdikten sonra yeniden seçildi. 

Menem aşırı enflasyonla yüklenen bir ekonomiyi miras aldı ve devlet şirketlerini satmayı ve ekonomiyi dönüştürmeyi hedefleyen, Vaşington’dan ve uluslararası borç verenlerden övgü toplayan serbest piyasa reformları uygulamaya başladı.

1990’ların başında ekonomi sağlam bir şekilde büyürken Menem’in politikaları övgüyle karşılandı. Ancak daha sonra yüksek işsizlik, yolsuzluk ve piyasa-ekonomi politikalarının getirmiş olabileceği faydaları ortadan kaldıran aşırı harcamalardan sorumlu tutuldu.

Menem, 1991 ve 1995 yıllarında Hırvatistan ve Ekvador ile yolsuzluk ve yasadışı silah anlaşmaları yapmakla suçlanmasının ardından görevden ayrıldı.

Silah kaçakçılığı suçlamalarından on yıl sonra aklanan Menem, hiç mahkûm edilmemesine rağmen, şüpheli işlere karıştığı yönündeki yaygın söylentilerden asla kurtulamadı.

Başkent Buenos Aires’in 1200 kilometre batısındaki La Rioja eyaletinde yaşayan Suriyeli göçmen ailelerden birinin çocuğu olan Menem, hukuk okuyarak avukat oldu. 1950’ler ve 1960’larda Peronist Parti’de aktif siyasete giren Menem, 1964’te Peronist Parti’nin İspanya’da sürgünde olan kurucusu Juan Perón’u ziyaret edenler arasındaydı.

1973-1976 yılları arasında La Rioja’nın valisi olarak görev yapan Menem, 1976’daki askeri darbenin ardından tutuklandı ve beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Arjantinli siyasetçi, bu süreyi devlet başkanlığı adaylığını planlamaya adadı. Serbest bırakıldıktan sonra iki kez daha vali seçildi.

Şık ipek ve keten takımları tercih eden karizmatik bir konuşmacı olan Menem, kendisini 1974’te sürgünden döndükten sonra ölen siyasi akıl hocası Perón’un halefi olarak gördü.

Başkan olduktan bir yıl sonra, rock yıldızı yaşam tarzından ve hızlı arabalara, golfe ve çekiciliğe olan bağlılığından memnun olmayan eşi Zulema Yoma ile gerilimli bir ayrılık yaşadı. Menem, kameralar önünde eşini başkanlık konutundan kovdu.

Kızı Zulemita, bu ayrılıktan sonra babasının yanında yer aldı ve first leydilik görevini üstlendi. Ancak Menem daha sonra kendisinden 35 yaş küçük olan ikinci eşi Şilili eski Kainat Güzeli Cecilia Bolocco ile evlenince babayla kızı arasında anlaşmazlıklar yaşandı. 

Bu evlilik Bolocco ile ayrıldıklarını itiraf ettikten birkaç yıl sonra 2011’de boşanmayla sonuçlandı. Şili ve Meksika medyası, Bolocco’nun başka bir erkekle sarmaş dolaş çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

Menem üçüncü bir dönem için aday olmak istedi ancak mahkemeler aday olamayacağına karar verdi ve iktidarı bıraktıktan kısa bir süre sonra Arjantin, ekonomik ve siyasi bir kaosun içine düştü.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.