Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAE’nin uzay aracı “Umut”un çektiği ilk Mars fotoğrafları Dünya’ya ulaştı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 9 Şubat’ta kızıl gezegen Mars’ın yörüngesine giren Umut adlı insansız uzay aracı, bir Arap uzay aracı tarafından çekilmiş ilk Mars görüntülerini Dünya’ya ulaştırdı. 

BAE Ulusal Uzay Ajansı, 14 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “BAE Mars misyonu, Güneş sisteminin en büyük yanardağı olan Olimpus Dağı’nın sabahın erken saatlerinde ortaya çıkan görüntüsünü yakaladı” dedi. 

Olimpus Yanardağı’nın göründüğü fotoğrafların, Umut’un Mars yörüngesine girmesinden bir gün sonra, 10 Şubat’ta, Mars yüzeyinden yaklaşık 25 bin kilometre yükseklikte çekildiği belirtildi.

BAE Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el-Mektum, uzay aracından çekilen görüntüyü, “Tarihte bir Arap uzay aracı tarafından çekilmiş ilk Mars görüntüsü” diyerek Twitter hesabından paylaştı. 

Umut’un Mars yörüngesine ulaşması, BAE’nin kuruluşunun 50. yıldönümüne denk gelmesi sebebiyle, ülke çapında kutlamalar yapılmış; dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa dahil şehrin birçok önemli mekanı kırmızı ışıkla aydınlatılmıştı.

BAE, Umut adlı insansız hava aracını 2020 yılının Temmuz ayında uzaya fırlattı. Umut, yine temmuz ayında Çin’in Mars’a yolladığı uzay aracı Tianwen-1’i (Göklere Sorular) ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) NASA tarafından Mars’a yollanan Perseverance (Azim) adlı uzay aracını geçerek, 9 Şubat günü Mars’ın yörüngesine girdi. Umut, Mars’a ulaşabilmek için yaklaşık 500 milyon kilometre yol katetti. 

“Başka bir gezegene gönderilen ilk Arap uydusu” olma özelliğini taşıyan Umut, Mars atmosferinin tabakalarını ve gezegenin iklimini daha yakından incelemeyi, atmosfer ısısını ölçmeyi, ozon taraması yapmayı ve gezegenin çevresinde oksijen ve hidrojen ölçümleri yapmayı hedefliyor.

Kaynak: Arab News

Derleyen: İlayda Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.