Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’un Fatih ve Esenyurt ilçelerinde yabancılara ikamet sınırlandırılması getirildi – Uzmanlar kararın doğru ancak geç kalmış bir karar olduğunu söylüyor, yabancılar ise alınan karardan habersiz

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 24 Ocak 2021’de sosyal medya hesaplarından duyurduğu bir açıklamayla, İstanbul’un Esenyurt ve Fatih ilçelerinde yabancıların “ikamet izin başvuruları” sınırlandırıldı. 15 Ocak’tan itibaren yabancılar tarafından yapılan ilk ikamet izni başvurularının kabul edilmeyeceği sınırlamadan öğrenciler ve kısa dönem ikamet izin talebinde bulunanlar muaf tutulacak. 

Haber: Senem Görür & Hande Sena Kandemir & İlayda Öykü Biberoğlu

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, İstanbul’un Esenyurt ve Fatih ilçelerinde yabancıların yatırım amaçlı kısa dönem ikamet izin talepleri ve üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin “öğrenci ikamet izni” talepleri hariç, ikamet izni amacıyla yapılan ilk başvuruların kabul edilmeyeceği yönündeki kararı 15 Ocak’tan bu yana uygulanıyor. 

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Fatih ve Esenyurt ilçelerinde yabancılar tarafından ikamet izni amacıyla yapılacak başvurulara “sınırlama” şöyle duyuruldu:

“Fatih ilçesi için 6458 sayılı Kanunun 31’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi (yatırım amaçlı) kapsamındaki kısa dönem ikamet izni talepleri ile Fatih ilçesindeki üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin öğrenci ikamet izni talepleri hariç olmak üzere, Esenyurt ilçesi için 6458 sayılı Kanunun 31’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi (yatırım amaçlı) ve taşınmazın Esenyurt ilçesinde olması koşuluyla aynı maddenin (b) bendi (taşınmaz amaçlı) kapsamındaki kısa dönem ikamet izni talepleri ile Esenyurt ilçesindeki üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin öğrenci ikamet izni talepleri hariç olmak üzere Esenyurt ve Fatih ilçelerinde 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren yapılan ilk başvurular kabul edilmeyecektir.”

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayınlanan verilere göre, 3 Şubat 2021 tarihi itibariyle 402 bin 426 yabancı İstanbul’da yaşamak için ikamet iznine sahip. İstanbul’un Fatih ve Esenyurt ilçeleri başta Suriyeli mülteciler olmak üzere yabancı nüfusun en çok ikamet ettiği yerler olarak biliniyor. 

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün aldığı karara ilişkin Medyascope’a konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, kentin artık düzensiz göçü kaldıramadığını, bu durumun doğru bir şekilde yönetilebilmesi için de bu kararın alınmasının zaruri olduğunu söyledi. Esenyurt’un 1 milyon 300 binlik nüfusu ile İstanbul’un en kalabalık ilçesi olduğunu belirten Bozkurt, “Şehrimizde 170 bin kayıtlı, 20 bin kayıtlı öğrenci ve 60 bin kayıt dışı olmak üzere toplamda 250 bin civarında yabancı bulunmaktadır” dedi. Yabancıların ilk tercihlerinden biri olan Esenyurt’u çekici kılan detaylar hakkında da bilgi veren Bozkurt, “En önemli sebep, Esenyurt’un Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılasında yüzde 6’lık dilimi karşılayan bir sanayi üretimi bulunması” diye konuştu. Bölgedeki kira fiyatlarının uygunluğuna da dikkat çeken Bozkurt, Esenyurt’a son 10-15 senedir çok hızlı bir şekilde inşaat yapılması ve inşaatlarda ucuz işgücüne ihtiyaç duyulmasının da ilçedek yabancı nüfusun artmasında büyük bir rol oynadığını vurguladı. 

Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye’nin 2011 yılından sonra yabancı akınına uğradığını ve Türkiye’de yaşanan asıl sıkıntının düzensiz göçmenlerden kaynaklandığını dile getirdi. Türkiye’de toplam altı milyon yabancı stokunun olduğunu söyleyen Erdoğan, yabancılar için en stratejik yerin İstanbul olduğunu da sözlerine ekledi. İstanbul’un dayanışma ağları ve imkan yaratmak açısından yabancılar için gözde bir şehir olduğunu ve bu yüzden ikameti güneydeki şehirlerde bulunan yabancıların da İstanbul’a gelip, ikamet izni olmaksızın yaşadıkları gerçeğinin altını çizen Erdoğan, alınan kararın İstanbul’da yerel yönetimlerin idaresini kolaylaştırmak amaçlı olduğunu söyledi. Atılan bu adımın “geç kalınmış bir karar” olduğunu vurgulayan Erdoğan ayrıca, “Türkiye göç yönetim ve yerleştirme sistemi oluşturamadı. Esenyurt ve Fatih’in yaşadığı durum bu” dedi. 

Görüşünü aldığımız vatandaşların birçoğu alınan sınırlandırma kararının doğru bir karar olduğunu söylerken yabancıların birçoğu ise Fatih ve Esenyurt’ta alınan ikamet sınırlandırılması kararından haberdar olmadıklarını dile getirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.