Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den salgında otizmli ve down sendromlu bireyler raporu: “Her bir çocuk için bireysel eğitim planları hazırlanmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, otizmli ve Down sendromlu bireylerin salgın döneminde derinleşen temel sorunlarını ve bu sorunlara çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı. Raporda, otizmli ve Down sendromlu her bir çocuk için bireysel eğitim planı hazırlanması önerildi.

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, “Otizmli ve Down Sendromlu Bireylerin Kovid-19 Pandemisiyle Derinleşen Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlığı ile hazırladığı raporu açıkladı.

Otizmli ve Down sendromlu bireylerle ilgili çalışan sivil toplum örgütleri ve bağımsız uzmanlarla yapılan görüşmeler sonucu hazırlandığı belirtilen raporda, “Engelli hakları bir bakım ya da rehabilitasyon sorunu değil; eşitlik, adalet ve yurttaşlık sorunudur. Sosyal devlet, engellilik türü ne olursa olsun, engelli vatandaşına insanlık onuruna yakışır ve topluma tam katılımlı bir hayat sağlayacak hizmetleri eksiksiz olarak sunma sorumluluğu ve bilinci içerisinde olan devlettir. Haklarının korunması, geliştirilmesi, arttırılması için ulusal ve uluslararası yasalar ile sözleşmelerin varlığına rağmen engelli hakları, Türkiye’de ne yazık ki kağıt üzerinde kalmakta, engelliler uygulamada bu haklardan yeterli şekilde yararlanamamaktadır” denildi.

Raporda, otizmli ve Down sendromlu bireyler ile ailelerinin sorunlarının koronavirüs salgınında daha da derinleştiği belirtilirken, mevcut sorunlara ilişkin çözüm önerileri de sıralandı.

“Otizm Eylem Planı’nın acilen hayata geçirilmesi gerektiği” belirtilerek, “Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının Tespiti ile İlgili Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu raporu bir an önce uygulanmaya başlanmalıdır” denilen raporda şu önerilere yer verildi:

  • “Çevrimiçi birebir psiko-sosyal destekler sağlanmalı, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin eğitim modüllerine aile eğitim ve destek programlarının eklenmesi sağlanmalı.
  • Her bir çocuk için sanki okulda yüz yüze eğitimdelermiş gibi, uzaktan canlı bağlantılar ile Bireysel Eğitim Planları hazırlanmalı ve özel gereksinimli tüm öğrencilere birebir uzaktan canlı eğitimler, ailenin bu dersleri pekiştirebileceği derse özel materyaller sağlanmalı ve çevrimiçi destek eğitim sınıfları açılmalı.
  • Rehabilitasyon Merkezleri’nden uzaktan birebir canlı ders alınma imkanı sağlanmalı ve devlet tarafından ödeme yapılabilmesi için düzenlemeler yapılmalı. Ayrıca bu dersler hem aile hem çocuğa yönelik olmalıdır.
  • Evde eğitim hizmeti durdurulmuştur. Evde eğitim için de yukarıda bahsettiğimiz şekilde pandemi dönemine özel, uzaktan eğitim ve aile desteği hizmetleri devreye alınmalıdır.
  • Down sendromlu kişilerde bağışıklık sistemi daha düşük olmakta ve çoğu zaman sendromdan dolayı kalp rahatsızlıkları, tiroit problemleri, lösemi, işitme sorunları, akciğer ve orta kulak enfeksiyonları gibi hastalıklara daha yatkın olmaktadırlar. Bu riskler göz önünde tutularak Sağlık Bakanlığı tarafından Down sendromlu çocuklara yönelik ek önlemler sunulması gerekmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.