Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’dan, tüketicileri yanılttığı gerekçesiyle Google’a 1,1 milyon euro ceza

Fransa, ülkedeki oteller için uyguladığı sıralamanın tüketicileri yanılttığı gerekçesi ile Google İrlanda ve Google Fransa’ya 1,1 milyon euro para cezası kesti. 

Fransa, arama motoru Google’ın otel değerlendirmelerinde tüketicileri yanlış yönlendirmesi nedeniyle harekete geçti. Otel sahiplerinden gelen şikayetleri dikkate alan Fransa Maliye Bakanlığı ve Haksız Rekabet, Tüketiciyi Koruma ve Dolandırıcılık Kontrol Genel Müdürlüğü (DGCCRF), Google’ın otel derecelendirme ve sıralamalarını Eylül 2019’dan beri değiştirdiğini saptadı. 

Paris Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Google’ın Fransa Turizm Geliştirme Ajansı (Atout France) tarafından oteller için belirlenen sıralama kriterlerini, tüketicilerin otel değerlendirmelerini birden beşe kadar belirlenen yıldızlandırma sistemiyle görebilecekleri bir algoritmayla değiştirdiği ve bunun tüketicilerde “kafa karışıklığına” yol açtığı belirtildi.

Soruşturma sonucunda, Google’ın İrlanda’daki ve Fransa’daki şubelerinin otel derecelendirmelerinde ve sıralamalarında müşterileri yanlış yönlendirdiği belirlenirken Google İrlanda ve Google Fransa, 1,1 milyon euro ceza ödemeyi kabul etti.  

Arama motorunun, ülkedeki otellerin yıldızlandırma sıralamasında tüketicileri yanılttığının tespit edilmesinin ardından kısa süre içinde bu durumu düzelttiği de aktarıldı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.