Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksikalı kadınlar, Birleşmiş Milletler ofisinin duvarına kendi kanlarıyla, uyuşturucu çeteleri tarafından kaybedilen kadınlar için adalet isteklerini yazdı

Meksika’da devletin uyuşturucu kartelleri ve suç örgütleriyle mücadele başlattığı 2006 yılından bu yana 60 binden fazla “kayıp” kişi için pazartesi (15 Şubat) günü Flora Marcelo’nun başlattığı bir eyleme en az beş kadın daha destek verdi.

Meksika’da uyuşturucu savaşı sırasında kaçırılan, kaybolan veya öldürülen binlerce kişiye dikkat çekmek için harekete geçen Flora Marcelo, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Meksika ofisinin dışındaki beyaz duvara kendi kanını kullanarak “Kaybolanlar için adalet” yazdı. En az beş kadın, bu protestosunda Marcelo’ya eşlik ederek kaybolan veya öldürülen akrabaları için adalet istedi.

36 yaşındaki Marcelo, kayıp vakalarını vurgulamak için daha önce de onlarca başka kadınla birlikte devlet dairelerinin önünde kamp kurarak haftalar geçirmişti. Bu protestoları “umutsuz” çaba olarak niteleyen Marcelo, bir yandan kolundan kan akarken “Bizi dinlemiyorlar. Ben sadece kızım için adalet istiyorum” dedi.  

Marcelo’nun 13 yaşındaki çocuğu, ekim ayında Meksika’nın en çok suç oranına sahip eyaletlerinden biri olan Guerrero’da kaybolmuştu. Birkaç gün sonra, vücudu parçalanmış halde bulunan çocuğun Marcelo’nun kızı olduğu, yakınlarda bulunan giysilerinden anlaşılmıştı.

Meksika’da yetkililerin, 2006’da “uyuşturucuya karşı savaş” başlatmasından bu yana, çoğunun faili uyuşturucu çeteleri olan şiddet mağdurlarının sayısı yaklaşık 80 bini buldu. Yetkililer bu sayının yarısının kimliği belirsiz şahıslar olarak morgda yattığını da belirtti.

Meksika’da yeni bir yasal çerçeve belirlenmesine ve ulusal bir arama komisyonunun kurulmasına rağmen, kayıpların sayısı artmaya devam ediyor. Ülkenin dört bir yanına dağılmış gizli mezarlarda arama yapmak için art arda çoğunluğunu annelerin oluşturduğu aile üyelerinden oluşan destek grupları kuruluyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.