Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Psikolog ve yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu 83 yaşında hayatını kaybetti

Psikolog ve yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu (83), bugün (16 Şubat) İstanbul Beşiktaş’ta yaşadığı evde ölü bulundu. Ölüm nedeni ile ilgili henüz bir açıklama yapılmayan Cüceloğlu’nun kesin ölüm nedeni adli tıp incelemesinden sonra belli olacak. 

Eşi Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu, alışverişten evine döndüğünde Cüceloğlu’nun cansız bedeniyle karşılaştı. Olay yerine gelen Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, evde incelemelerde bulundu. İlk incelemelere göre Cüceloğlu’nun evde düşerek hayatını kaybettiği belirlendi. Polis ekiplerinin evde incelemeleri devam ederken soruşturma başlatıldı. 

Vefat etmeden yaklaşık iki saat önce Twitter’dan, konuk olduğu bir podcast programını paylaşan Cüceloğlu’nun hayatını kaybettiğini, kitaplarını basan Kronik Kitap, Twitter’dan şöyle duyurdu: “Ülkemizin en değerli psikologlarından, ömrünü insanların iyiliğine adamış, hocamız, yazarımız Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’nu kaybettik. Ailesinin, ülkemizin ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun.”  

Cüceloğlu, 1938 yılında Mersin Silifke’de ailesinin 11’inci çocuğu olarak dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Illinois Üniversitesi’nde bilişsel psikoloji doktorasını tamamladı. Doktora öğrencisiyken evlendi, 11 yıllık evliliğinden Cüceloğlu’nun üç çocuğu oldu. Kaliforniya Üniversitesi’nde bir sene kadar ziyaretçi öğretim üyesi olarak çalışan Cüceloğlu, Hacettepe ve Boğaziçi üniversitelerinde görev yaptı. Cüceloğlu, 1990 yılından beri Türkiye’de yaşıyordu. 

İkinci evliliğini Yıldız Hacıevliyagil ile yapan Cüceloğlu, 40’tan fazla akademik makale yazdı. Kaleme aldığı bazı kitaplar ise şunlar: “Derviş’in Aklı – Profesör Ahmet Dervişoğlu ile Sohbetler, 2016”, “Öğretmen Olmak”, “İnsan İnsana”, “İnsan ve Davranışı”, “İçimizdeki Çocuk”, “İyi Düşün Doğru Karar Ver”, “Yetişkin Çocuklar”, “İçimizdeki Biz”, “Savaşçı”, “Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim”, “Mış Gibi’ Yaşamlar”, “Başarıya Götüren Aile”, “Bir Kadın Bir Ses”, “Korku Kültürü”, “İletişim Donanımları”, “Onlar Benim Kahramanım”, “İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog”, “İnsan İnsana Sohbetler 1”, “Gerçek Özgürlük”, “Var Mısın?”

Doğan Cüceloğlu’nun vefatından sonra pek çok siyasetçi ve sanatçı Cüceloğlu’nun kaybından dolayı duyduğu üzüntüyü ve başsağlığı mesajlarını paylaştı. 

Piyanist Gülsin Onay, “Doğan Cüceloğlu vefat etmiş.. Mekanı cennet olsun.. Ailesine, sevenlerine sabırlar dilerim” dedi.

Oyuncu Behzat Uygur, “Alın kitaplarını tekrar tekrar okuyun… Katıldığı programları izleyin… Böyle değerli insanların vedası başka üzüyor… Mekanın cennet olsun… #DoğanCüceloğlu” diye yazdı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Cüceloğlu’nun videosunu paylaşarak, “Değerli bilim insanı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’nun ani vefatını, üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Hocaların hocası psikolog #DoğanCüceloğlu’nu kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum” paylaşımında bulundu.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Bıraktığı eserler ve fikirleriyle hayatımıza dokunmaya devam edeceğine yürekten inandığım Cüceloğlu’na Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ülkemizin değerli psikologlarından Prof. Dr. #DoğanCüceloğlu‘nun vefat haberi hepimizi üzdü. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum; ailesinin, sevenlerinin ve okurlarının başı sağ olsun” mesajını paylaştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise şöyle dedi: “‘Önemli olan geçmişi ve geleceği ile sohbet edebilen bir insan olmak’ demişti Doğan Cüceloğlu. Mekanı cennet olsun. Arkasında bıraktıklarıyla yaşama ve hayatlarımıza dokunmaya devam edecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.