Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de kar fırtınası milyonlarca kişiyi elektriksiz bıraktı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) orta ve güney eyaletlerini etkisi altına alan soğuk hava dalgası birçok şehirde elektriklerin kesilmesine sebep olurken farklı eyaletlerden en az 21 kişi kış şartları nedeniyle hayatını kaybetti.

Kar fırtınasının en şiddetli yaşandığı Teksas eyaletinde dört milyondan fazla ev ve işyerine, 16 Şubat Salı gününden beri elektrik verilemiyor. Elektriğini çoğunlukla doğalgazla çalışan santrallerden sağlayan eyalette, doğalgaz borularının donması sonucu hem elektrik hem de yakıt sıkıntısı baş gösterdi. Eyalet sakinlleri ayrıca ısınma sorunlarıyla da karşı karşıya kaldı. Özellikle Teksas’ın kar karşısında başarısız bir sınav vermesinin altında, eyaletteki evlerin zorlu koşullara uygun izolasyona sahip olmaması yatıyor.

Houston kentinde ise ısınabilmek için şömineyi yakan bir kadın ve üç torunu evlerinde çıkan yangında hayatlarını kaybetti. Louisiana, Kentucky ve Missouri‘nin de içinde bulunduğu farklı eyaletlerde de araba kazaları ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi nedenlerle can kayıpları yaşandı.

Sıcaklığın eksi 17 dereceye düştüğü Dallas-Fort Worth’te, 1903 yılından bu yana en soğuk gün yaşandı. Şikago’da kar kalınlığı yer yer 46 santimetreyi bulurken yüz yüze eğitime ara verildi. Kar, ABD sınırındaki Meksika’ya kadar ulaştı.

Aşı teslimatlarında gecikme yaşanması bekleniyor

Zorlu hava koşulları ülkede aşı programını da tehdit etmeye başladı. ABD Başkanı Joe Biden, aşı teslimatlarında ertelemelerin yaşanacağını söyledi.

Teksas’ta bir kilise evsiz vatandaşlar için sıcak yatakhaneye dönüştürüldü. Aşağı yukarı 500 kişinin aynı sığınak içinde yatmak zorunda olması, akıllara koronavirüs önlemlerine ne derece uyulduğu sorusunu getirdi. Houston Belediye Başkanı Sylvester Turner’ın belirttiğine göre, oluşturulan diğer “sıcak sığınaklar” elektrik kesintisi nedeniyle kapatılmak zorunda kaldı.

Teksas’ın San Antonio şehrinde de rahipler aracılığıyla bazı kiliseler sıcak sığınaklara dönüştürüldü. Şehrin toplu ulaşım yetkilileri şehirdeki evsizleri bu sıcak alanlara ulaştırmak için özel seferler düzenledi.

Ülke çapında bazı şehirlerde sıcaklıklar -39 dereceye kadar düştü. Birçok havayolu şirketi seferlerini iptal etmek zorunda kaldı. Yetkililer, vatandaşları evden çıkmamaları için uyardı.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.