Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK Genel-İş, Kadıköy Belediyesi’ndeki greve dair açıklama yaptı: “Yasal grevimiz bitmiş olup toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır”

İstanbul-Kadıköy Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası, toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşmaya vardı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, TİS ile en düşük işçi maaşının, ikramiyeler ve yıllık ödenen sosyal yardımlar hariç aylık net 5 bin 275 lira olduğunu duyurdu. Genel-İş Sendikası da akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, yasal grevin bittiği belirterek, “Toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır” dedi.

Genel-İş’in açıklamasında, belediye ile yapılan anlaşmanın işçilere önemli mali, sosyal ve idari haklar kazandırdığı belirtildi: “Sendikamız, salgın koşulları altında halk sağlığına duyduğu sorumluluğu da göz önünde bulundurarak ve müzakerelerin artık daha fazla sürme imkânının ortadan kalkması nedenleriyle bu kararı almıştır.”  

“Yetkili olan şubemizin anlaşmadan haberi var”

Genel-İş Sendikası Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, sendikanın TİS politikası gereği olarak işverenle yapılan görüşmeleri şube başkanlarının yürüttüğü belirtilirken, “Uyuşmazlık ortaya çıktığında ise genel merkezimiz devreye girerek katkı vermeye çalışmaktadır. Sendika genel merkezimiz;  İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubemizin talebi doğrultusunda grevin başladığı ana kadar toplu görüşmelere müdahil olmamış, yine şubemizden gelen talep doğrultusunda grev başladıktan sonra işverenle yapılan toplu görüşmelere müdahil olmuştur” denildi. 

Belediye yetkilileriyle yaklaşık üç gün süren yoğun müzakereler sonucunda gelinen son aşamanın, yetkili İstanbul Anadolu 1 No’lu Şube’yle de paylaşılarak, TİS’in imzalanması gerektiğine karar verildiği belirtilen açıklamada, imzalanan TİS maddeleri şöyle sıralandı:

“Tüm bu açıklamalar ışığında, KASDAŞ’ta imzaladığımız ve 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak ilk özgür toplu sözleşmemiz ile elde edilen haklar ve sonuçların bir kısmı şu şekildedir:

  • En düşük yevmiye 106,30-TL’den (net 76-TL), 161,14-TL’ye (net 115,20-TL) yükselmiştir.
  • En düşük çıplak aylık ücret 3188-TL’den (net 2279-TL), 4834-TL’ye (net 3456-TL) yükselmiştir.
  • Herkesin aldığı aylık sosyal yardımlar toplamı net 1164-TL’den net 1600-TL’ye yükselmiştir.
  • İkramiyeler 10 günden 30 güne çıkarılmıştır.
  • İlk defa toplu iş sözleşmesi ile günlük kıdem zammı, iş riski primi, aylık sosyal yardım, giyim yardımı, yılbaşı yardımı, yıllık izin yardımı elde edilmiş, mevcutta olan bayram yardımı, çocuk yardımı, aylık yakacak yardımı, eğitim yardımı miktarları önemli oranda artırılmıştır.”

Genel-İş Sendikası ve Kadıköy Belediyesi arasında yapılan anlaşmaya göre, en düşük maaş net 3 bin 663 liradan net 5 bin 275 liraya yükselirken ikramiye dahil en düşük maaş net 3 bin 726 liradan 5 bin 564 liraya yükseldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.