Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kar fırtınasının vurduğu ABD’nin Teksas eyaleti sakinleri günlerdir elektrik beklerken yeni kar yağışı yolda

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) orta ve güney eyaletlerini etkisi altına alan soğuk hava dalgası ve kar yağışı hâlâ sürüyor. Kar yağışından en çok etkilenen eyalet olan Teksas’ta milyonlarca ev ve işyeri elektriklerin gelmesini beklerken çarşamba günü (17 Şubat) patlak veren kar fırtınası işleri daha da zorlaştırdı.

Elektriğini çoğunlukla doğalgazla çalışan santrallerden sağlayan eyalette, doğalgaz boruları dondu ve patladı. Borularda oluşan hasarlar sonucu eyalet boyunca hem elektrik hem de yakıt sıkıntısı baş gösterdi. Eyalet sakinleri ayrıca ısınma sorunlarıyla da karşı karşıya kaldı.

Houston’da sular dondu, mutfak musluklarında buz sarkıtları asılı kaldı. San Antonio’daki ambulanslar artan acil yardım talebini karşılayamadı. Galveston kentinde yönetim, elektriksiz ve ısıtmasız evlerde karşılaşabilecekleri cesetlere karşı soğutmalı araçlar bulundurulmasını istedi.

Güney Teksas’ın tatil beldesi South Padre Island sakinleri ise soğuktan sersemlemiş deniz kaplumbağalarını kurtarmak için çalışma başlattı. Gönüllülerin şu ana kadar kurtardığı yaklaşık 3500 deniz kaplumbağası bir kongre salonuna yerleştirildi. Çarşamba günü sabaha kadar elektrik ve suyun olmadığını söyleyen gönüllüler, kaplumbağalardan bir kısmının çok fazla yaşayamayacağını belirtti.

Çarşamba günü Teksas’ı vuran fırtına, eyalette önceki günlere oranla çok daha ağır bir tablo ortaya çıkardı. Eyalette birçok şehirde yollar kapandı. Teksas Valisi Greg Abbott, ülkedeki başka eyaletlerden doğalgaz tedariki için anlaşmalar imzaladı.

Abbot, elektrik şebekesinde güç kesintilerinin olduğunu, doğalgaz ve yenilenebilir enerji jeneratörlerini tekrar çalışır hale getirmede sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Ancak Abbott, elektrik şebekesinin tam olarak ne zaman onarılacağına dair net bir tarih veremedi.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.