Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç Kuzey Koreli istihbarat yetkilisi ABD merkezli bankalardan 1,3 milyar dolar değerinde kripto para çaldı, ABD Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı

ABD Adalet Bakanlığı, üç Kuzey Koreli istihbarat yetkilisini, çeşitli banka hesaplarından yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kripto para çalmak için siber saldırı düzenlemekle suçladı.

ABD merkezli bankalardan yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kripto para çalan Kuzey Koreli hackerların, ülkenin istihbarat teşkilatı olan Keşif Genel Bürosu’nda (Reconnaissance General Bureau) birlikte çalıştıklarını belirten Başsavcı Yardımcısı John Demers, “Silah yerine klavye kullanan, para çuvalları yerine dijital kripto para cüzdanlarını çalan bu Kuzey Kore ajanları, dünyanın önde gelen banka soyguncularından” dedi.

The Guardian’ın haberine göre Park Jin Hyonk, Jon Chang Hyok ve Kim Il isimli üç soyguncu, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan birçok kişinin kripto para hesaplarına gizlice sızarken çok sayıda farklı şirketin pazarlama hesaplarına bağlı bitcoin cüzdanlarına ulaştı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles şehrindeki federal mahkemede açılan davada yargılanacak olan Kuzey Koreli ajanlardan Park Jin Hyok’un, geçmişte elektronik ürün şirketi Sony’nin banka hesaplarına gizlice girdiği, Microsoft’un işletim sistemi Windows’u hedef alan WannaCry adlı fidye yazılımın yaratıcılarından olduğu ve 2016 yılında Bangladeş Merkez Bankası’ndan 81 milyon dolar para çalınmasından sorumlu tutulduğu belirtildi.  

Haklarında dava açılan üç Kuzey Koreli’nin ayrıca 11,8 milyon dolarlık bir New York borsasına zorla girdikleri, Slovenya ve Endonezya’daki dijital borsalara sızarak para kaçırma girişiminde bulundukları da iddialar arasında.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.