Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20 yıldan fazla hapse mahkûm edilen İtalyan mafya babası, açtığı davayı kazandı: Artık hücresinde müzik dinleyebilecek

İtalya’da Hapishane Yönetim Kanunu’nun 41. maddesi, örgüt üyeleriyle iletişime geçmelerini engellemek için mafya ile ilişkili mahkûmların bazı haklarının askıya alınmasına izin veriyor. 20 yıldan uzun süre hapse mahkûm mafya babası Domenico Strisciuglio (48), hapishanede bir CD çalar edinmek istedi fakat bu talebi reddedildi. Hücresinde müzik dinleyebilmek için dava açan Strisciuglio, davayı kazanarak müzik dinleme hakkı elde etti.

La Repubblica gazetesinin aktardığına göre mahkeme, müzik dinlemenin anayasal hak olduğunu, bu hakkı Hapishane Yönetim Kanunu’nun 41. maddesinin de engelleyemeyeceğine karar verdi. Mahkeme ayrıca, televizyon kanallarının “müzik dinlemeye ilgisi olan birini tatmin etmek için yetersiz olduğunu” da belirtti.

Strisciuglio, 2019 yılında da televizyon izleyebilmek için açtığı davayı, sadece gece yarıları izleyebilmek koşuluyla kazanmıştı.

İtalya, 1980 ve 1990’lı yıllarda mafya üyelerine yönelik olarak hapishane koşullarını sertleştirmişti. 41. madde de bu bağlamda telefon kullanımını ve herhangi bir yazışmayı engelliyordu.

Kasım 2019’a gelindiğinde ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İtalya’nın sert hapishane koşullarının insan haklarına aykırı olduğuna hükmetti. AİHM, İtalya’yı müebbet hapis cezalarını yeniden gözden geçirmeye ve mahkûmlara sert kurallar uygulamamaya çağırdı. AİHM’nin bu çağrısı, Avrupa’daki organize suçla mücadeleyi sekteye uğratabileceğine yönelik eleştirilere neden oldu.

Derleyen: Enes Kerim Şafak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.