Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Teksas eyaletinde, kar fırtınası sonrası halk içme suyuna ulaşamıyor

ABD’nin Teksas eyaletinde hayatı olumsuz etkileyen kar fırtınası ilk olarak elektrik kesintilerine neden olmuştu. Son aktarılan bilgiye göre ise Teksaslı milyonlarca kişi su borularının donması ve arıtma sistemlerinin bozulmasıyla susuz kaldı. Teksas eyalet valisi yaptığı açıklamada, elektrik sorununun büyük ölçüde halledildiğini ancak kar fırtınasının su borularını dondurması ve altyapıya zarar vermesi sonucunda su ve elektrik probleminin eyalet genelinde devam ettiğini aktardı.

Teksas Valisi Greg Abbott perşembe (18 Şubat) günü yaptığı açıklamada, eyalette elektrik sorununun kısmen çözüldüğü ancak kar fırtınası, soğuk hava ve devrilen elektrik hatları sebebiyle bazı bölgelere henüz elektrik verilemediğini söyledi. Abbott ayrıca, donan su boruları nedeniyle 13 milyondan fazla Teksas sakininin suya erişim sağlayamadığını belirtti.

Teksas eyalet yetkilileri yaptıkları açıklamada kar fırtınasının eyaletin altyapısına zarar verdiğini, su borularının donduğunu belirterek, “Musluk suyunu içmeden önce kaynatın” çağrısında bulundu.

ABD’de su kesintisinden etkilenenler kurumlar arasında Austin ve Houston’daki hastaneler de yer aldı. Bu iki kentteki bazı hastane çalışanları, “Herkes kendi cehennemini yaşıyor ancak biz bunun tam ortasındayız. Bazı hastaların diyalize ihtiyacı var, bunu su olmadan nasıl yaparız?” diye konuştu.

Houston’daki Teksas Kadın Hastanesi’nin bir çalışanı, çarşamba günü (17 Şubat) tüm hastane personeline “Derhal su tasarrufuna geçiyoruz. Şehrin suları yok. Lütfen acil olmayan prosedürleri uygulamayın” talimatı verildiğini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka çalışan ise yazılı talimatı aldıktan sonra kendisini “daha fazla stres” altında hissettiğini belirtti: “Ailelerimizden uzakta kar fırtınasının ortasından bunalmış hissettik. Ve bir de koronavirüs salgını var. Şimdi en kötü senaryoyu düşünüp mevcut suyumuzu korumamız gerekiyor.

St. David’s HealthCare CEO’su David Huffstutler, “Hastanemize su sağlamak için çalışmalara devam ediyoruz. Su envanterimizi tamamlamaya başladık ve çalışmalar hıza devam ediyor” dedi.

Su idaresi Austin Water, çarşamba günü su arıtma tesislerinde sorunların devam ettiğini ancak müşterilere suyu geri kazandırmak için gerekli çalışmaların yapıldığını açıkladı.

Shreveport televizyon kanalı (KSLA), itfaiye araçlarının bazı eyaletlerdeki hastanelere su götürdüğünü, personel için ise şişe suyu temin edildiğini aktardı. KSLA ayrıca, ABD’nin güneyindeki birçok şehirde su şebekelerinin hasar gördüğünü duyurdu.

Elektrik ve su kesintisi yaşanan eyaletlerin birçoğunda marketlerde gıda stokunun azaldığı ve bölge sakinlerinin marketleri yağmaladığı görüldü.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.