Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinliler tarafından kullanılan casus yazılım Jian’ın, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın casus yazılımının bir kopyası olduğu iddia edildi

İsrailli araştırmacılara göre, Çinli casuslar tarafından kullanılan popüler casus yazılım Jian, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) casus yazılımıyla büyük oranda benzerlik gösteriyor.

Tel Aviv merkezli siber güvenlik şirketi Check Point Yazılım Teknolojileri’ne bağlı araştırmacıların dün (22 Şubat) yayınladığı bir rapora göre, Çin’in “Jian” olarak bilinen casus yazılımının bazı özellikleri, 2017’de internete sızan ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından geliştirilen bir casus yazılımın neredeyse aynısı. Araştırmacılara göre iki yazılım arasındaki benzerlik o kadar fazla ki bu benzerliğin arkasındaki en olası sebep “hırsızlık”.

Araştırmacılar bunun, hükümetlerin geliştirdiği kötü amaçlı yazılımların yaratıcılarının aleyhine kullanabileceğinin bir başka göstergesi olduğunu belirtirken Check Point Başkanı Yaniv Balmas, Jian’ı, NSA’nın yazılımının “Çin işi bir kopyası” olarak tanımladı.

Araştırmacılar rapordan hareketle ayrıca, ABD’li casusların geliştirdikleri kötü amaçlı yazılımları dağıtmak yerine yazılımların açıklarını düzeltmek için daha fazla enerji harcamaları gerektiğini belirtti.

Check Point tarafından analiz edilen Jian’ın nasıl kullanıldığı henüz Çinli casuslar dışında kimse tarafından bilinmiyor. Ancak araştırmacılara göre Jian, halka açılmasından en az iki yıl önce casuslar tarafından kullanılıyordu.

NSA Reuters’a konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken Vaşington’daki Çin Büyükelçiliği de Reuters’ın görüş taleplerini yanıtsız bıraktı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.