Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, Avustralya’daki kullanıcılara getirilen haber paylaşma yasağını kaldırıyor: “Yeniden arkadaş olduk”

Sosyal medya platformu Facebook, Avustralya’daki kullanıcılara uygulanan haber paylaşma yasağını kaldırma kararı aldığını duyurdu. Avustralya Federal Hazinesi Başkanı Josh Frydenberg, kararı değerlendirirken “Facebook, Avustralya ile yeniden arkadaş oldu” dedi.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Facebook, Avustralya hükümetinin yeni sosyal medya yasasına karşı geçen günlerde ülkedeki kullanıcıların haber içeriklerine erişiminin kesildiğini duyurmuştu. Bu duyuru ile birlikte Facebook, sadece haber içeriklerini değil, Avustralya devlet kurumlarının da Facebook sayfalarını erişime kapatmıştı. Avustralya Federal Hazine Başkanı Josh Frydenberg, Facebook’un haber sayfalarını “önümüzdeki günlerde” geri yükleyeceğini duyurdu.

Canberra’da yaptığı açıklamada “Facebook, Avustralya ile yeniden arkadaş oldu” diyen Frydenberg, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ile bir görüşme yapacağını da belirterek, yasağın ikili görüşmeden sonra sona ereceğini söyledi. Frydenberg, hazırlanan sosyal medya yasasında değişiklik yapılacağını da vurguladı. 

Avustralya Federal Hazinesi Başkanı Josh Frydenberg

Facebook fikrini neden değiştirdi?

Facebook tarafından yapılan açıklamada ise Avustralya hükümetiyle yapılan son görüşmelerde “güvence alındığı” belirtilerek, “Hükümet, ileriye dönük olarak haberlerin Facebook’ta görünüp görünmeyeceğine karar verebileceğimizi açıkladı. Böylece zorunlu müzakerelere maruz kalmayacağız” denildi. 

Facebook, Avustralya hükümeti ile yaptığı anlaşmayı ise şöyle duyurdu: “Küçük ve yerel yayıncılar da dahil olmak üzere seçtiğimiz yayıncıları desteklememizi sağlayacak bir anlaşmaya vardık.”

Ne olmuştu?

Avustralya hükümeti, 2020’nin Nisan ayında, Google ve Facebook’un Avustralyalı medya şirketlerinin ürettiği haberler için ödeme yapmasını zorunlu kılan bir sosyal medya yasa tasarısının üzerinde çalışmaya başlamıştı. Federal Hazine Başkanı Josh Frydenberg, Avustralya’nın, sosyal medya platformlarının orijinal haber içeriği için ödeme yapmak zorunda kalacağı dünyadaki ilk ülke olacağını söylemişti.

Avustralya hükümetinin bu hamlesine karşı Google, yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Avustralya’daki arama motoru servisi kapatacağını açıklamış, Facebook ise haber paylaşımını engelleyeceğine yönelik tehditte bulunmuştu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.