Kanada Federal Parlamentosu, Çin’in Uygurlar’a yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak tanımlayan yasayı onayladı. 338 sandalyeli parlamentoda, oylamaya katılan 266 milletvekili tasarıya “evet” oyu verdi. Böylece Kanada, ABD’nin ardından Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde soykırım yaptığına karar veren ikinci ülke oldu.
Kanada Federal Parlamentosu, Çin’in Uygurlar ile ilgili politikalarını soykırım olarak tanıma kararı aldı. Ana muhalefetteki Muhafazakâr Parti’nin Wellington Milletvekili Michael Chong tarafından genel kurula sunulan “Çin’deki Dini Azınlıklar” başlıklı yasa tasarısı, parlamentoda dün (22 Şubat) akşam saatlerinde yapılan oturum ile oylandı. Oylamaya bağımsız ve muhalefet partilerine mensup 184 milletvekili ve Liberal Parti’nin de 82 milletvekili olmak üzere toplam 266 milletvekili katıldı. Katılan tüm milletvekilleri tasarıya “evet” oyu verirken, Liberal Parti’den 72 milletvekili ise oylamaya katılmadı.
Oylama sonucunda Kanada, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ardından Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde soykırım yaptığına karar veren ikinci ülke oldu.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve bazı kabine üyeleri ise oylama öncesi yaptıkları açıklamalarda “çekimser” olduklarını duyurmuştu.
Milletvekilleri ayrıca, hükümetten “Çin’in soykırıma devam etmesi halinde 2022 Kış Olimpiyatları’nı Pekin’den başka bir yere taşıyın” çağrısında bulunmalarını da talep etti.
Başbakan Trudeau, daha önce konu hakkında yaptığı bir açıklamada, Çin’in Uygurlar’a karşı eylemlerine soykırım denmemesi gerektiğini ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylemişti. Ana muhalefet lideri Erin O’Toole ise soykırım kararına duyulan ihtiyacı şöyle dile getirdi: “Bazı ekonomik fırsatları kaçırmaya yol açsa bile insan hakları ve insan onurunun yanında olmalıyız.”
Daha önce ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve selefi Mike Pompeo da Çin’in Uygur Türkleri ve diğer etnik gruplara karşı yaptıklarının bir soykırım olduğunu savunmuştu.
Derleyen: Senem Görür