Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar’da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası’nın inşaatlarında 6 bin 500’den fazla göçmen işçi hayatını kaybetti

Katar’da 2022 yılında gerçekleştirilmesi planlanan FIFA Dünya Kupası için yapılan inşaatlar sırasında bugüne kadar 6 bin 500’den fazla göçmen işçi hayatını kaybetti. Büyük çoğunluğu Hindistan, Nepal, Pakistan, Bangladeş ve Sri Lanka’dan gelen işçiler, Katar’ın Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hak kazandığı 2010 yılından bu yana stadyum ve tesis inşaatlarında çalışıyor.

Katar’ın 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hak kazandığı 2010 yılından bu yana tesis ve stadyum yapımlarında 6 bin 500’den fazla göçmen işçi hayatını kaybetti. Hükümet kaynaklarından derlenen veriler, başkent Doha’da Aralık 2010’dan bu yana her hafta ortalama 12 göçmen işçinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu.  

The Guardian’ın haberine göre Hindistan, Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka’dan 2011 ile 2020 yılları arasında ülkeye gelen 5 bin 927 göçmen işçi, Dünya Kupası için devam eden çalışmalar sırasında yaşamını yitirdi.

Pakistan’ın Katar Büyükelçiliği ise 2010 ile 2020 yılları arasında ülkeye gelen 824 Pakistanlı işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Filipinler ve Kenya da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden Katar’a gönderilen işçilerin hükümetin verilerine dahil edilmediği ve bu işçilerin dahil edilmesi halinde ölüm sayısının 6 bin 500’ü geçebileceği belirtiliyor.

Katar, 2022 yılında düzenlenecek Dünya Kupası için eşi benzeri görülmemiş bir inşaat programı başlattı. Ülkedeki binlere ölüme rağmen, yapılması planlanan yedi yeni stadyuma ek olarak düzinelerce büyük proje tamamlandı. Havalimanı, yeni toplu taşıma sistemleri, oteller ve yollar da dahil olmak üzere inşaatlar tüm hızıyla sürüyor.

Dünya Kupası stadyumlarının inşası ile doğrudan bağlantılı olduğu belirtilen işçi ölümlerinin sayısı 37. Ancak Katar’daki organizasyon komitesi, bu ölümlerden 34’ünün işle ilgili olmadığını öne sürüyor. Stadyum şantiyelerinde hayatını kaybeden işçiler de dahil olmak üzere, işyerinde meydana gelen ölümler iş ile ilgili ölüm olarak değil, doğal ölüm olarak tanımlanıyor. Verilere göre Hintli, Nepalli ve Bangladeşli işçiler arasındaki ölümlerin yüzde 69’u “doğal ölüm” olarak sınıflandırılıyor. 

Katar’daki yüksek hava sıcaklıklarının birçok işçinin ölümünde önemli bir faktör olduğu düşünülürken Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) araştırmaları da bu fikri destekliyor. Araştırma sonuçlarında işçilerin yılın en az dört ayında dışarıda çalışırken önemli derecede ısı kaybı yaşadığı ve bunun da ölümlere sebebiyet verdiği belirtiliyor. 

Katar hükümetinin bir sözcüsü ise konu hakkında yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden göçmenlerin sayısına beyaz yakalı işçilerin de dahil edilmiş olduğunu belirterek, “Kaybedilen her can bir trajedidir. Ülkemizde ölümleri önlemeye yönelik hiçbir çabadan kaçınılmamaktadır” dedi.

Sözcü, Katar’daki tüm vatandaşların ve yabancı uyrukluların ücretsiz sağlık erişimi olduğunu ve işgücü sistemindeki sağlık ve güvenlik reformları nedeniyle son on yılda “misafir işçiler” arasındaki ölüm oranında istikrarlı bir düşüş olduğunu da sözlerine ekledi.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.