Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM: “İranlı yetkililer Ukrayna uçağının düşürülmesi sebebiyle yargılanmalı”

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Agnès Callamard, 8 Ocak 2020 tarihinde İran hava sahasında düşürülen Ukrayna yolcu uçağıyla ilgili çok sayıda yüksek rütbeli İranlı yetkilinin yargılanması gerektiğini söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnés Callamard, İran hükümetine yönelik hazırladığı 45 sayfalık mektupta altı ay boyunca sürdürdüğü incelemelerin sonuçlarını paylaştı.

Callamard, Tahran’a yazdığı mektupta felaketle ilgili altı aylık soruşturmanın ana hatlarını çizdi. Mektup dün (23 Şubat) halkın erişimine açık hale getirildi.

Agnés Callamard

İran hükümetinin 176 kişinin hayatını kaybettiği bu olayın soruşturma sürecine katkı sağlamakta yetersiz kaldığını belirten Callamard, uçağın düşürülmesinde, hem sivil hem askeri İranlı yetkililerin “ciddi ve derin” bir suçu olduğunu söyledi.

Callamard, 60 gün önce Tahran’a bir dizi soruyla beraber gönderdiği ancak henüz bir yanıt alamadığı mektupta, “Resmi açıklamalardaki tutarsızlıklar maksimum kafa karışıklığı ve minimum netlik yaratacak şekilde tasarlanmış görünüyor. Hükümet, insanları yanlış yönlendirmek için yapmacık davranıyor” dedi. İran’dan yapılan resmi açıklamalarda uçağın düşürülmesinde teknik ve insani hatalar olduğu kabul edilse de Callamard, hatalar üzerine sorulan soruların cevaplanmadığını vurguladı. 

Callamard, İran’ın dünyanın geri kalanına, aynı hataların bir daha yapılmayacağına dair güvence vermek için gerekli temel değişiklikleri yaptığına dair hiçbir kanıt olmadığını da sözlerine ekledi.

Tahran’a yazılan mektupta, hükümetin hayatını kaybedenlerin ailelerine yönelik davranışları da sert bir şekilde kınandı. Callamard, “Aileler ölen yakınlarının cenazelerine ulaşamadı, kötü muameleye uğradı ve zorunlu ‘şehit’ cenazelerine katılmak zorunda bırakıldı” dedi.

İran’ın BM misyonu, mektubun halka açık hale getirilmesi üzerine dün akşam yorum talebine yanıt vermedi.

Ukrayna Uluslararası Havayolları’nın PS752 sefer sayılı uçuşu, 8 Ocak 2020 tarihinde, Tahran Uluslararası Havaalanı’ndan kalktıktan kısa bir süre sonra İran Devrim Muhafızları Ordusu’na ait bir hava savunma füzesi tarafından vurulmuştu. Olay, İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı General Kasım Süleymani’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne ait bir insansız hava aracı ile öldürülmesinden beş gün sonra gerçekleşmişti.

Hayatını kaybeden 176 kişinin 11’inin Ukrayna, 82’sinin İran, 63’ünün Kanada, 10’unun İsveç, dördünün Afganistan, üçünün Almanya, üçünün İngiltere vatandaşı olduğu açıklanmıştı.

Tahran yönetimi, uçağın İran ordusu tarafından füzeyle vurulduğu iddialarını önce yalanlamış, olaydan üç gün sonra ise yolcu uçağının “seyir füzesi” olarak algılandığını ve kısa menzilli füze ile yanlışlıkla vurulduğunu itiraf etmişti.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.