Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son altı yılda 100’e yakın şirketi bünyesine katan Apple, artık neredeyse her ay yeni bir şirket satın alıyor

Teknoloji devi Apple’ın CEO’su Tim Cook, salı (23 Şubat) günü hissedarlarla düzenlenen toplantıda, şirketin her üç-dört haftada bir yeni bir şirket satın aldığını söyledi. Apple’ın son altı yılda yaklaşık 100 şirket satın aldığını aktaran Cook, satın almaların “teknolojileri ve yetenekleri” kazanmak amacıyla yapıldığını belirtti.

BBC’de yer alan habere göre, Apple’ın son 10 yılda yaptığı en büyük satın alma hamlesi, ABD’li rap yıldızı Dr. Dre tarafından kurulan ses ürünleri üreticisi Beats’i 3 milyar dolar karşılığında almak olmuştu. Apple, 2018 yılında ise müzik tanımlama özelliğiyle bilinen Shazam adlı uygulamayı 800 milyon dolar karşılığında satın aldı.

Genellikle küçük ama büyümekte olan şirketleri satın alarak ürün ve hizmetlerinin içine katma girişimleriyle bilinen Apple, İsrail merkezli PrimeSense şirketini bünyesine katarak bugün hemen hemen bütün teknolojik üretimlerinde faydalandığı Apple FaceID (yüz tanıma) sistemini geliştirmişti. 

Apple CEO’su Tim Cook

Apple’ın podcast sektöründen yapay zekaya, sanal gerçeklikten ödeme teknolojilerine kadar oldukça geniş bir yatırım portföyü bulunuyor.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın kurucusu Elon Musk da 2013 yılında Tesla’yı Apple’a satmak için bir girişimde bulunduğunu fakat Tim Cook’un düzenlenecek toplantıya katılmadığını açıklamıştı.

Öte yandan tüm bu yatırımlarına rağmen, şirketin yatırımlara ayırdığı toplam değer diğer büyük şirketlere göre oldukça kısıtlı. Microsoft’un 26 milyar dolara LinkedIn’i, Amazon’un 13,7 milyar dolara Whole Foods’u ve Facebook’un 19 milyar dolara WhatsApp’ı satın almasıyla karşılaştırıldığında, Apple’ın yaptığı en büyük 10 yatırım, bu miktarların gerisinde kalmasıyla dikkat çekiyor.

Derleyen: Enes Kerim Şafak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.