Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2017’de öldürülen Maltalı araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın davasında bütün şüpheliler yakalandı

2017 yılında öldürülen Maltalı araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın davasında, şüpheli konumda olan herkesin yakalandığı açıklandı. Galizia, Malta hükümetinin karıştığı yolsuzlukları araştırdığı sırada, arabasına yerleştirilen bombanın patlamasıyla hayatını kaybetmişti.

Daphne Caruana Galizia

24 Şubat Çarşamba akşamı, dava kapsamında gözaltılan alınan iki yeni şüphelinin yargılanacağı duruşma öncesinde konuşan Malta Ulusal Polis Şefi Angelo Gafa, 2017 yılında, Malta hükümetinin karıştığı yolsuzlukları araştırdığı sırada, arabasına yerleştirilen bombanın patlamasıyla hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın ölümüne karıştığı düşünülen tüm şüphelilerin yakalandığını açıkadı.

Dava süreciyle ilgili açıklama yapan Gafa, “Elimizdeki kanıtlarla, dahil olan her kişinin, ister cinayeti planlayan olsun ister suç ortağı olsun, tutuklandığını veya suçlamalarla karşı karşıya olduğunu söyleyebilecek bir konumdayız” dedi. 

Galizia davası, cinayetle ilgili önemli bilgilere sahip olduğu düşünülen bir tanığın pazartesi günü hükümetle bir “itiraf anlaşması” yapmasının ardından yeni gelişmelere sahne olurken George Degiorgio ve Alfred Degiorgio ile beraber Galizia’yı öldürmekle suçlanan üç kişiden biri olan Vincent Muscat, salı günü (23 Şubat) suçunu kabul etmiş ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Vincent Muscat

Şimdiye kadar yedi ayrı kişi Galizia’yı öldürmekle suçlandı veya cinayette rol oynadıklarına dair yapılan suçlamaları kabul etti. Yargılanan kişiler arasında Maltalı iş insanı Yorgen Fenech ve Fenech’in cinayette rol oynadığı bilgisini veren, kendisinin de cinayette aracı olarak görev yaptığını itiraf eden bir taksi şoförü de yer aldı. 2019 yılının Kasım ayında, kişisel yatıyla ülkeden ayrılmaya çalışırken yakalanan Fenech ise hakkındaki suçlamaları reddetti.

Ne olmuştu?

16 Ekim 2017’de evinin önündeki aracına düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 53 yaşındaki Galizia, 30 yıllık gazetecilik kariyeri boyunca Maltalı siyasetçilerin yolsuzluklarını ortaya çıkarmasıyla tanınmıştı.

“Tek kişilik Wikileaks” lakabıyla tanınan Galizia, 2017’de dönemin Malta Başbakanı Joseph Muscat’ın (davada yargılanan Vincent Muscat ile yakınlığı yok) Panama Belgeleri’nde yer alan çeşitli skandallarla ilişkilerini ortaya çıkararak ülkede erken seçime gidilmesini sağlamıştı.

Başbakan Muscat, 2019 yılında soruşturma devam ederken Turizm Bakanı Konrad Mizzi ve Ekonomi Bakanı Chris Cardona’nın ardından istifa ettiğini duyurmuştu. Galizia, hayatını kaybetmeden önceki son haberinde de Dubai’deki 17 Black Limited adlı şirketin Maltalı siyasetçilerle “karanlık ilişkileri” olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.