Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da üç kadın daha bir parlamento çalışanı tarafından cinsel tacize uğradığını açıkladı

Brittany Higgins, 2019’da Avustralya Parlamento Binası’nda, erkek bir hükümet çalışanı tarafından tecavüze uğradığını açıklamış, ardından işini kaybetme korkusuyla şikayetini geri çekmişti. Higgins’in 24 Şubat’ta tekrar suç duyurusunda bulunmasının ardından üç kadın daha aynı erkek tarafından tacize uğradıklarını açıkladı.

Avustralya’da hükümet çalışanı olan Brittany Higgins (26), kendisine Avustralya Parlamento Binası’nda tecavüz ettiğini söylediği bir çalışan hakkında 2019’da suç duyurusunda bulunmuş ,ardından işini kaybetme korkusuyla suç duyurusunu geri çekmişti. İki yıl sonra yeniden konuşmaya karar veren Higgins, 24 Şubat Çarşamba günü tekrar suç duyurusunda bulundu.

Higgins’in suç duyurusunun ardından üç kadın daha, eski Liberal Parti çalışanı olan bu kişi tarafından cinsel tacize uğradıklarını açıkladı.

Eski hükümet çalışanı Higgins, The New York Times’a verdiği demeçte, “Bu tür vakaların çoğu mahkûmiyetle sonuçlanmıyor. Gerçeği söylüyorum ve bunun yapılacak doğru şey olduğunu biliyorum” dedi.

Kadın hakları savunucularına göre bu durum, özellikle iktidardaki muhafazakâr Liberal Parti içindeki kadın düşmanlığını yansıtıyor.

Brittany Higgins

Higgins, yaşananların ardından saldırının meydana geldiği odada, savunma bakanı ve ardından da patronu tarafından konuyla ilgili sorgulandığını da söyledi. Konuyla ilgili konuşan Başbakan Scott Morrison, “Parlamento genç bir kadının kendisini bu kadar savunmasız bir durumda bulabileceği bir ortam olmamalı. Bu kabul edilemez” diyerek Higgins’den özür diledi.  

Bazı mevcut ve eski hükümet çalışanları, suçlamaların nihayet parlamentoda bir değişimi tetiklemesini umduklarını söyledi. Bazı kadın hakları savunucuları ise kadınlara yönelik bu tür tutumların yalnızca Avustralya hükümetinin değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet konularında diğer Batı ülkelerinin gerisinde kalma eğiliminde olduğunu söyledikleri tüm Avustralya ulusunun derin mevzusu olduğunu dile getirdi.

Higgins’in başına gelenleri anlatması, aynı kişi tarafından tacize uğrayan diğer kadınların da hikayelerini açığa çıkardı. Taciz suçlamalarında bulunan üç kadından biri, bunu Higgins’e destek için yaptığını belirtti. 

Suçlamaları ilk olarak pazar günü The Weekend Australian’da yayımlanan diğer bir kadın ise hikayesini “Avustralya hükümetindeki berbat kültüre ışık tutmaya yardımcı olmak için anlatmayı seçtiğini” söyledi ve eğer Brittany Higgins’in suçlaması ilk kez 2019 yılında düzgün bir şekilde ele alınsaydı belki de başına gelenleri yaşamamış olacağını vurguladı. 

Kadınların öne çıkmasıyla ilgili olarak Higgins, “Bunu yaşamak zorunda kaldıkları için çok üzgünüm çünkü bunun ruhu ne kadar yaraladığını biliyorum” dedi. Bu olaylar yüzünden işinden ayrılmak zorunda bırakılan Higgins ve partneri, yaşananların tüm aile için de ayrıca zor olduğunu söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.