Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

STK’lardan Türkiye’nin, Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması için imza kampanyası: “Türkiye anlaşmayı onaylamadığı takdirde geleceğin siyasetinin, ticaretinin ve ekonomisinin çerçevesini çizemeyecek”

Türkiye’deki iklim krizini ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamayı hedefleyen 37 sivil toplum kuruluşu, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) iletilecek bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasını başlatan STK’lar, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olmaması halinde uluslararası iklim müzakereleri sürecinin büyük oranda dışında kalacağını belirtti.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA), Ekoloji Birliği, Ekosfer Derneği, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 37 STK adına yapılan ortak açıklamada, bugüne kadar 197 ülkenin Paris İklim Anlaşması’na imza attığı belirtildi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen gibi ülkelerin, anlaşma parlamentoları tarafından onaylanmadığı için, imza attıkları halde anlaşmaya taraf olmadıkları söylendi.

Toplanan imzalar, TBMM Başkanlığı’na teslim edilecek

İmza kampanyasını başlatan kuruluşlar, Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmaması halinde uluslararası iklim müzakereleri sürecinin büyük oranda dışında kalacağını da belirtti. Toplanan imzalar TBMM Başkanlığı’na teslim edilecek.

Yapılan açıklamada Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Süheyla Doğan’ın değerlendirmesine yer verildi. Doğan, “Türkiye bir an önce Paris Anlaşması’nı onaylamalı ve en kısa sürede de karbon nötr bir ülke olmalı. Bu amaca ulaşmak için de hedeflerini belirleyerek, bu hedeflere ulaşılmasını sağlayacak somut adımları atmalıdır. Paris Anlaşması’nı sürecin ilk adımı olarak kabul ediyoruz” dedi.

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli ise Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamaması halinde geleceğin siyaseti, ticareti ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacağını söyledi: “23 Şubat 2021 tarihinde Güney Sudan’ın da anlaşmaya taraf olması ile Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylayarak yürürlüğe koymayan altı ülkeden biri oldu. Türkiye’nin sera gazı azaltım taahhütlerini iyileştirmesi ve sözleşmeye taraf olan diğer 191 ülke gibi Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak yürürlüğe koyması gerekiyor. Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamamaya devam ettiği takdirde, geleceğin siyasetinin, ticaretinin ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacak, yön veren değil, izleyen olacak. Türkiye’nin bir an önce Paris İklim Anlaşması’nı onaylayıp, iklim hedeflerini güçlendirerek küresel çalışmaların liderleri arasında yer almasını talep ediyoruz.”

Derleyen: Semanur Kızılarslan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.