Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Suriye’nin doğusundaki İran destekli milislere hava saldırısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, Suriye’nin doğusunda bulunan İran destekli milislere hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü John Kirby, “Başkan Joe Biden’ın emri ile ordu, Suriye’nin doğusundaki İran destekli milislerin kullanmakta olduğu altyapıyı hedef aldı” dedi. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’nin doğusunda İran destekli milislere hava saldırısı düzenledi. Pentagon Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, “Başkan Joe Biden’ın emri ile ordu, Suriye’nin doğusunda İran destekli milislerin kullanmakta olduğu altyapıyı hedef aldı” dedi. 

Pentagon Sözcüsü John Kirby

“Bu saldırı son dönemde Irak’taki Amerikan güçlerine yapılan saldırılara misilleme olarak düzenlendi” diyen Kirby, 15 Şubat günü Erbil yakınlarındaki ABD’ye ait askeri üsse yapılan roketli saldırıya ölçülü bir yanıt verdiklerini belirtti. Kirby açıklamasında, bu misillemenin Suriye’nin doğusu ve Irak’taki gerilimi artırmayacağını savundu.

Pentagon’un açıklamasında, hava operasyonlarında İran destekli milisler tarafından kullanılan birden fazla tesisin imha edildiği, bu gruplar arasında Kataib Hizbullah ve Kataib Sayyid el Şuheda gruplarının da olduğu belirtildi. Düzenlenen hava operasyonunda can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Reuters haber ajansına konuşan ABD’li bir yetkili, ABD’nin operasyon kararı ile milisleri cezalandırmak istediğini fakat durumun çatışma ortamına dönüşmesini de istemediğini söyledi. Aynı yetkili, ABD’nin hava saldırısını bu bölgeyle sınırlı tutup, Irak’ta bir saldırı düzenlememesinin sebebini ise saldırılara yönelik bir soruşturma yürüten Irak hükümetini zor duruma düşürmemek olduğunu belirtti.  

15 Şubat’ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de, Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki ABD üssüne bir roket saldırısı düzenlenmiş ve bu saldırıda bir kişi hayatını kaybetmiş, altı kişi de yaralanmıştı. Birkaç gün sonra düzenlenen bir diğer saldırıda ise Bağdat’ın kuzeyindeki ABD güçleri hedef alınmıştı.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.