Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altın Küre ödülleri sahiplerini buldu: The Crown ödülleri topladı, Nomadland filmiyle en iyi yönetmen ödülünü kazanan Chloe Zhao, Altın Küre kazanan ilk Asyalı oldu

Hollywood Yabancı Basın Birliği tarafından belirlenen ve Oscar’ların habercisi olarak adlandırılan Altın Küre Ödülleri (Golden Globes) bu yıl 78’inci kez sahiplerini buldu. Koronavirüs salgını nedeniyle ilk kez dijital olarak yayınlanan ödül törenini ünlü oyuncular Tina Fey ve Amy Poehler sundu. Törende Nomadland filmi ile drama dalında “en iyi film” ve “en iyi yönetmen” ödüllerini kazanan Chloe Zhao, Altın Küre kazanan ilk Asya kökenli kadın olarak tarihe geçti. 

Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) tarafından belirlenen ve sinema televizyon yapımlarının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Altın Küre ödülleri 78’inci kez sahiplerini buldu. Koronavirüs salgını nedeniyle New York ve Los Angeles’ta eşzamanlı olarak düzenlenen ödül törenine Tina Fey ve Amy Poehler ev sahipliği yaptı. Törene sınırlı sayıda sağlık çalışanı katılırken aday isimler törene çevrimiçi bağlantı ile katıldı. 

Gecenin sunucuları Tina Fey ve Amy Poehler

Geceye dizi kategorisinde dört dalda aldığı ödül ile Netflix imzalı The Crown damgasını vururken film kategorilerinde ise Borat Subsequent Moviefilm ve Nomadland, en iyi film ödülleri dahil olmak üzere ikişer dalda ödüle layık görüldü. Altı daldaki adaylığı ile törenin en çok adaylığa sahip Mank filmi ise geceden eli boş döndü.

Drama dalında en iyi film: Nomadland 

Altın Küre’de Nomadland filmi drama dalında en iyi film ödülünü kazanırken filmin yönetmeni Chloe Zhao da en iyi yönetmen ödülünü elde etti. Zhao hem bu ödülü alan ikinci kadın yönetmen oldu hem de Altın Küre kazanan Asya kökenli ilk kadın olarak tarihe geçti. 

Ödül sonrası yaptığı konuşmasında Zhao, “Film çekmeye ve hikayeler anlatmaya âşık oldum çünkü bize birlikte gülme ve ağlama, birbirimizden bir şeyler öğrenme ve birbirimize daha fazla şefkat gösterme şansı verdi. Bu yüzden yaptığım şeyi mümkün kılan herkese çok teşekkür ederim” dedi. 

Müzikal/Komedi dalında en iyi film: Borat Subsequent Moviefilm

Müzikal ve komedi dalında en iyi film ödülünü ise Borat Subsequent Moviefilm alırken filmin başrol oyuncusu Sacha Baron Cohen de müzikal komedi dalında en iyi erkek oyuncu ödülünü almaya hak kazandı. Ödülünü aldıktan sonra konuşan Cohen, Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin hiç siyah üyesine olmamasına atıfta bulundu ve “Tüm beyaz HFPA üyelerine teşekkür ederim” dedi. Müzikal ve komedi dalındaki en iyi kadın oyuncu ödülü ise I Care a Lot filmindeki rolü ile Rosamund Pike’in oldu. 

The Crown geceye damgasını vurdu

Drama kategorisinde en iyi kadın oyuncu ve en iyi erkek oyuncu ödülleri The Crown dizisinin iki başrol oyuncusu Emma Corrin ve Josh O’Connor’ın oldu. The Crown ise en iyi drama dizisi ödülüne layık görüldü. Dizide canlandırdığı Margaret Thatcher rolüyle Gillian Anderson da mini dizi kategorisinde en iyi yardımcı kadın ödülünü kazandı. Dizide Prenses Diana’yı canlandıran Emma Corrin, ödül konuşmasında, “Bana hayal edebileceğim her ölçünün ötesinde şefkat ve empati öğrettin” diyerek Prenses Diana’ya teşekkür etti. 

İki ödül de Queen’s Gambit’e

En iyi mini dizi ödülü ise The Queen’s Gambit’in olurken bu kategorideki en iyi kadın oyuncu ödülü de dizinin başrol oyuncusu Anya Taylor-Joy’a gitti. 

Schitt’s Creek de müzikal ve komedi kategorisinde en iyi dizi ödülünü alırken, dizinin başrol oyuncusu Catherine O’Hara aynı kategoride en iyi kadın oyuncu ödülünü elde etti. Ted Lasso dizisindeki rolüyle Jason Sudeikis de aynı kategoride en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı. 

Cecil B. DeMille Ödülü’nün sahibi: Jane Fonda

Yedi kez Altın Küre ödülü alan ve oyunculuk kariyerinin yanı sıra aktivist olarak da önemli işlere imza atan 83 yaşındaki aktris Jane Fonda, yaşam boyu başarı ödülü olarak da bilinen Cecil B deMille ödülünü kazandı. Sosyal meselelerde öne çıktığı ve cesaret gösterdiği için yaşam boyu başarı ödülü takdim edilen Fonda, ödül sonrası yaptığı konuşmasında, “Endüstrimizde görmekten ya da duymaktan korktuğumuz bir hikâye var. Bu hikâye hangi sesleri yücelteceğimiz ve hangilerini kısacağımızla ilgili. Sonuçta sanat, tarihte bir basamak değil, bir ilerleme olmuştur. Haydi hep birlikte lider olalım” dedi.

78. Altın Küre ödülünü alanlar: 

Drama Dalında En İyi Film: Nomadland

En İyi Yönetmen: Chloé Zhao (Nomadland)

Müzikal/Komedi Dalında En İyi Film: Borat Subsequent Moviefilm

Yabancı Dilde En İyi Film: Minari

En İyi Animasyon Filmi: Soul

En İyi Senaryo: Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7)

Drama Dalında En İyi TV Dizisi: The Crown

Müzikal/Komedi Dalında En İyi TV Dizisi: Schitt’s Creek

En İyi Film Müziği: Soul (Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste)

Drama Dalında En İyi Kadın Oyuncu: Andra Day (The United States vs. Billie Holiday)

Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu: Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom)

Müzikal/Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu: Rosamund Pike (I Care A Lot)

Müzikal/Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu: Sacha Baron Cohen (Borat Subsequent Moviefilm)

En İyi Film Müziği: Soul – Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.