Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Selva Demiralp yazdı: Büyüme yüzde 1,8, ekonomik görünüm nasıl?

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Selva Demiralp, YetkinReport’taki yazısında Türkiye’nin 2020 yılındaki büyüme verilerini değerlendirdi.

Demiralp 2020 yılında yüzde 1,8 büyüme kaydeden Türkiye’nin, koronavirüs salgını sırasında ekonomisi pozitif büyüyen birkaç ülkeden biri olduğunu fakat “Büyüme performansı, öncelikle 2020 yılında uygulanan aşırı kredi büyümesi ve düşük faiz oranı politikalarının bir sonucuydu. Ancak, TL üzerindeki baskılar ve bu baskıları telafi etmek için Merkez Bankası rezervlerinin satışının 2021’e mirası, daha fazla kırılganlık oldu. Ekonomik görünüm, bu kırılganlıkların önümüzdeki dönemde nasıl ele alınacağına bağlı olarak şekillenecek” dedi.

“Uzun vadeli faizlerdeki yükseliş eğiliminin bir diğer nedeni de mevcut politika duruşunun sürdürülebilirliğine ilişkin genel şüphe olabilir” diye yazan Demiralp, son yaptıkları araştırmaya göre TL’nin, siyasi tartışmalar sonrasında belirgin bir şekilde zayıfladığını belirtti:

“Bu durum, TCMB’nin bu tür baskılara boyun eğeceğine olan inancı yansıtıyor.  Macaristan ve Yeni Zelanda’da benzer demeçler görece daha sınırlı bir tepki yaratırken bu ülkelerde de  döviz kuru oynaklığı  artıyor. Bulgularımız, ekonomik temellerin ve kurumların zayıf olduğu ortamlarda siyasi baskıların ekonomik etkisinin daha yüksek olduğuna işaret ediyor.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.