Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında konuştu: “Bizi kapatma çabası onları daha da küçültecek, bizleri daha da büyütecektir, korkmaya devam etsinler”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması çağrısında bulunmasına yanıt veren Sancar, “Bizi kapatma çabası onları daha da küçültecek, bizleri daha da büyütecektir. Korkmaya devam etsinler. İktidarın düşmanlık politikalarıyla varmak istediği yerin farkındayız, o tuzağa düşmeyeceğiz, asla nefret dilini kullanmayacağız” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Kürtçe resmi dil olarak kabul edilsin”

“Anadili bir halkın varlığı ve onurudur. Bugünlerde kampanya yürütülmektedir. Bu kampanyanın başlangıcını Diyarbakır’da dokuz Kürt siyasi partisi ile çeşitli girişimler, platformlar ve sivil toplum örgütleriyle birlikte verdik. Kürtçe resmi dil olarak kabul edilsin, Kürtçe eğitim dili olarak kabul edilsin. Hangi halk grubundan olursa olsun bu kampanyaya imza vermesi sadece bir dayanışma gereği değil aynı zamanda bir insanlık görevidir. Kürt halkının anadilinin resmi dil ve eğitimde kullanılacak dili olarak kabulü için başlatılan kampanyaya destek vermeye bir kez daha bütün halkımızı çağırıyorum.”

“DEP kapatıldı da ne oldu?”

“DEP’i kapattınız ama bu gelenek daha da güçlenerek çalışmalarına devam ediyor. Bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. O gün DEP’lilerin dokunulmazlıklarını kaldırarak Meclis’i Kürtler’den arındırmaya, kendi kimliği ile siyaset yapmak ve yaşamak isteyen Kürtler’den arındırmaya çalışanların amacı belliydi. Tıpkı bugün olduğu gibi Kürt halkının demokratik siyasal mücadelesini, barış arayışlarını ve eşit şekilde yaşam hedefini ortadan kaldırmıştı. Kürtler’in demokratik siyasetten vazgeçeceğini sanıyorlardı. Peki ne oldu? DEP’liler tutuklanıp partileri kapatıldıktan sonra aynı siyasal gelenek dalga dalga büyüdü. Her türlü gadre uğramış ama pes etmemiş bu siyasal gelenek, imkansızlıklar ve zorbalıklar içinde başladığı yolculuğunu bugün milyonlarca insanla sürdürüyor.

Bugün de HDP şahsında Kürt halkının iradesini, bütün ezilenlerin sözünü boğmak isteyenlere cevabımız şudur: Dönüp tarihe iyi bakın, tarihin aynasına bakmayı bilenler bizlerin bu saldırı dalgasından, bu istibdat karanlığından daha da güçlü çıkacağımızı çok iyi göreceklerdir. İktidarın küçük ortağı yine kapatma tehditlerini dolamış ağzına. Herhalde kendilerinin yolunu açmak için tek çarelerinin olduğunu biliyorlar, o da bizi kapatmak. Ama söylüyoruz tekrar, bizi kapatma çabası onları daha küçültecek, bizleri daha da büyütecektir. Korkmaya devam etsinler. HDP umutla, kararlılıkla inançla yürüyor. Büyüyerek bu yolu yürümeye devam edecek ve çok geç olmadan bu ülkenin yönetimine ortak olacaktır. Bunu böyle bilsinler.”

“Demokrasiden yana bir zerre derdi olan, adalet isteği olan, barış isteği olan herkesle bir araya gelmeye hazırız”

“Bu iktidarın düşmanlık politikalarıyla varmak istediği yerin farkındayız. O tuzağa düşmeyeceğiz. Asla nefret dilini kullanmayacağız, asla düşmanlaştırma politikalarına prim vermeyeceğiz. HDP’yi siyasetin dışına itmeye çalışıyorlar çünkü HDP onların oyunlarına kale suru gibi engel olmaya devam ediyor. Bizim arayışımız, bizim imdadımıza yetişin çağrısı değildir. Biz direnmeyi de biliriz, bedel ödemeyi de zaten bu yola çıkarken göze aldık. Bizim meselemiz bu ülkenin geleceğidir. Bizim meselemiz bu ülkede adilce, hakça, onurluca, özgürce bir yaşam kurma mücadelesidir. HDP’ye saldırılar işte bu umuda, bu hedefe yönelik saldırılardır. O nedenle birlikte olalım diyoruz. O nedenle demokrasiden yana derdi olan herkese her imkanda sesleniyoruz. Bir araya gelmek için herkes ortak paydalarda çaba harcamayı sürdürsün. Biz hazırız. Bu konuda demokrasiden yana bir zerre derdi olan, adalet isteği olan, barış isteği olan herkesle bir araya gelmeye hazırız. Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.”

“En geniş demokrasi blokunu oluşturmak temel hedefimiz”

“Görevlerimizi demokrasi, barış, emek için en son noktaya kadar yerine getirmeye hazırız. Bunu herkes böyle anlasın lütfen. Arayışımız bu karanlık gidişata, bu zulüm yönetimine hep birlikte dur deme arayışıdır. O nedenle bizim isteğimiz halkın bütün toplumun bütün halkların refah içinde yaşayacağı geleceğin yolunu açma çabasıdır. En geniş demokrasi blokunu oluşturmak bizim temel hedeflerimizdendir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.