Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: FBI Başkanı Christopher Wray, 6 Ocak’taki Kongre baskınını “iç terör eylemi” olarak nitelendirdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Christopher Wray, Donald Trump destekçileri tarafından 6 Ocak’ta ABD Kongresi’ne düzenlenen saldırı ile ilgili ilk kez ifade verdi. Kongre binasına yapılan baskın sırasında yaşanan olaylar ile ilgili soruları cevaplayan Wrap, yaşananları “iç terör eylemi” olarak nitelendirdi. 

FBI Başkanı Christopher Wray, 6 Ocak’ta düzenlenen Kongre baskını ile ilgili ilk kez ifade verdi. 2 Mart günü Senato’daki Adalet Komisyonu’nda halka açık bir şekilde ifade veren Wray, “Bu saldırı ve kuşatma bir suçtu, bu kadar basit. Bizler (FBI yetkilileri), bu işgali ‘iç terör saldırısı’ olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Wray, 6 Ocak’ta yaşanan olayların münferit bir olay olmadığını ve birkaç yıldır ülke çapında yayılmakta olan “iç terörizm dalgasının” sonucu olduğunu vurgulayarak “6 Ocak’ta yaşananlar iç terörizm sorunu. Birkaç yıldır ülke çapında yayılıyor ve yakın zamanda da ortadan kalkmayacak” dedi.

3 Kasım’da düzenlenen başkanlık seçimlerinin sonucuna itiraz eden Trump destekçilerinin Kongre binasına düzenledikleri baskını iç terör saldırısı olarak nitelendiren Wray, “Ülkemizin seçilmiş liderleri olarak sizlerin, bu koridorlarda hedef alındığınızı gördüğümde dehşete kapıldım” dedi. Saldırıları sert bir dille kınayan Wray, “Saldırıların demokrasimizde yeri yoktur, buna tolerans göstermek hukukun üstünlüğü ile alay etmektir” dedi.

Kongre binasına giren kişilerin yanında balyoz ve levye gibi cisimleri taşıdığını belirten Wray, FBI’ın saldırıyı gerçekleştirenleri “agresif bir şekilde” takip ettiğini aktardı. 6 Ocak’taki baskından günler önce alınan uyarıların diğer emniyet birimleri ile paylaşılıp paylaşılmadığına yönelik sorulara da cevap veren Wray, “Kongre Polisi ve Vaşington Emniyet Teşkilatı ile vakitli bir şekilde iletişim kurduk. Üstelik bir değil, iki değil, tam üç farklı şekilde”dedi. 

ABD’de biri polis, beş kişinin hayatını kaybettiği 6 Ocak Kongre baskını sonrasında, emniyet birimlerindeki değişimler devam ediyor. 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra yeniden yapılandırılan ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nde (NSA) şu an yurtiçindeki terör tehdidi nedeniyle de ciddi bir hareketlenme var. ABD Başkanı Joe Biden, kabinesindeki ulusal istihbarat yetkililerine, terör tehdidini değerlendirmek üzere FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışma görevi vermişti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.