Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ve AB’den Rusya’ya Navalni yaptırımları geldi, Rus Dışişleri’nden tepki gecikmedi: “Ateşle oynamayın”

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutuklanması nedeniyle Rusya’daki üst düzey bürokratları hedef alan yaptırımlar açıkladı. AB, dört üst düzey Rus bürokrata, ABD ise yedi üst düzey yetkiliye ve 14 kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, alınan bu yaptırım kararlarını düşmanca bir saldırı olarak nitelendirdi ve “Mevkidaşlarımızı ateşle oynamamaya çağırıyoruz” dedi.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin zehirlenmesinde rol oynadığı tespit edilen kişi ve kurumlara karşı yaptırım uygulama kararı aldı. Eş zamanlı bir şekilde hayata geçirilen yaptırımlarda AB, Başkan Vladimir Putin’e yakın dört isme yaptırım uygulama kararı alırken söz konusu kişilerin AB’ye seyahat etmesi yasaklandı ve AB’deki varlıklarının dondurulmasına karar verildi. 

22 Şubat günü toplanan AB Dışışleri Bakanlığı toplantısında karar verilen yaptırım kararı, 2 Mart Salı itibarıyla yürürlüğe girdi. AB’nin yaptırım kararı aldığı kişiler, Rus Başsavcı Igor Krasnov, Rusya Federasyonu Soruşturma Komisyonu Başkanı Bastrykin Alexander, Tevkif Kurumları Başkanı Aleksander Kalaşnikof ve Rusya Ulusal Muhafızları Komutanı Viktor Zolotov.

ABD yönetimi de Rus muhalif lider Navalni’nin zehirlenmesinde rol oynadığı tespit edilen 7 kişi ve 14 kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldı. Salı günü (2 Mart) açıklanan yaptırımlara gerekçe olarak Navalni’nin Moskova tarafından sinir gazı kullanılarak öldürülmek istenmesi gösterildi. ABD istihbaratı, Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) bağlı subayların, Navalni’nin “Novichok” adlı kimyasal madde ile zehirlenmesinde doğrudan rol oynadığını belirtti.  

Rus muhalif lider Aleksey Navalni

Yedi üst düzey Rus yetkiliye ABD yönetimi tarafından mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırım kararları uygulanacak. Bu kişiler, Rusya Federal Güvenlik Hizmetleri Başkanı Aleksandr Bortnikov, Başkanlık Politikası Dairesi Başkanı Andrey Yarin, Cumhurbaşkanlığı Yürütme Ofisi Genel Sekreter Kıdemli Yardımcısı Serhey Kiriyenko, Savunma Bakanlığı yardımcıları Aleksey Krivoruchko ve Pavel Popov, Federal Cezaevleri Başkanı Aleksander Kalaşnikov ve Başsavcı Igor Krasnov. 

Öte yandan, Rusya’nın biyolojik ve kimyasal silah üretimi ile bağlantılı 14 kuruma da cezalandırıcı tedbirler getirildi. ABD, bir Rus araştırma enstitüsü ile birlikte 13 Rus şirkete ihracat yasağı getireceklerini açıkladı. Bu kurumlar arasındaki 13 şirketin dokuzunun merkezinin Rusya’da, üçünün Almanya’da, birinin de İsviçre’de olduğu belirtildi. Yaptırımları açıklayan yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden’ın Navalni’nin serbest bırakılmasına yönelik çağrısını da yineledi. 

Rusya’dan tepkiler: “Rusya, AB ve ABD’nin yeni yaptırımlarını karşılıksız bırakmayacak”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, AB ve ABD’nin yaptırım kararlarını “saçmalığın zaferi” olarak nitelendirdi ve alınan kararların asimetrik olabileceğini söyledi. Zaharova, ABD’nin AB ile düet içerisinde “Moskova’yı cezalandırma” amacıyla Rusya’ya yönelik düşmanca saldırılarda bulunduğunu ifade ederek “Tüm bunlar, sadece iç işlerimize açık müdahaleyi sürdürmek için bir bahane. Buna katlanmak niyetinde değiliz. Karşılıklılık ilkesine göre tepki vereceğiz, simetrik olmayabilir” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova

Vaşington’un başkalarına ders verme gibi manevi bir hakka sahip olmadığını belirten Zaharova, “Amerikan yaptırım önyargıları ne olursa olsun, her türlü saldırganlığa karşı koyarak ulusal çıkarlarımızı tutarlı ve kararlı şekilde savunmaya devam edeceğiz. Mevkidaşlarımızı ateşle oynamamaya çağırıyoruz” dedi.

Rus senatör Konstantin Kosaçev de mevcut durumun AB ve ABD tarafından Rus yönetimini karalamak için bir bahane olarak kullanıldığını söyledi ve Rusya’ya yönelik uygulanacak yaptırımların yanıtsız kalmayacağını belirtti: “Şüphesiz bunun Rusya tarafından verilecek bir yanıtı olacaktır. Nasıl bir yanıt olacağını Rus yönetimi belirleyecektir.”

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.