Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hacettepe Üniversitesi, Çin’den getirilen Sinovac aşısının faz 3 çalışması sonuçlarını açıkladı: Aşının etkinliği yüzde 83,5, hastaneye yatışı engelleme oranı yüzde 100

Hacettepe Üniversitesi öncülüğünde, Çin menşeli Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac aşısının etkinliğini ölçmek üzere 14 Eylül 2020’de başlanarak 24 merkezde yürütülen ve 10 bin 220 kişiyi kapsayan üçüncü faz çalışmaları tamamlandı. Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, söz konusu aşının etkinliğinin yüzde 83,5 olarak saptandığı belirtildi.

Açıklamada, çalışma sırasında gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo (herhangi bir etkisi olmayan madde) verildiği dile getirilirken, hangi gönüllüye hangi aşının yapıldığının gönüllü ve araştırma ekibi tarafından bilinmediği de belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, yapılan incelemelerin detaylarına dair ise “18-59 yaş arası gönüllüler gerçek aşı ve plasebo kolları olmak üzere iki ayrı kola dahil edilmiştir. Toplam 24 merkezden 10 bin 216 kişiye en az bir doz gerçek aşı ya da plasebo uygulaması yapılmıştır. Bu gönüllülerden 6 bin 648’i gerçek aşı koluna dahil edilirken, 3 bin 568’i plasebo koluna dahil edilmiştir. Plaseboların tekrar gerçek aşı ile aşılanması ile toplam 25 bin 937 doz uygulama yapılmıştır. Dahil edilen gönüllülerin yüzde 57,8’i erkek iken, yüzde 42,2’si kadındır. Ortanca yaş 45’tir” denildi. 

Açıklamada ayrıca 14 Ocak’ta sağlık çalışanlarında körlemelerin kırılmaya başlandığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Ardından merkezlerin kapasitesine göre gönüllülerin körlemeleri 12 Şubat 2021 tarihine kadar kırılmaya devam edilmiştir. 12 Şubat tarihinde tüm gönüllülerin körlüğü kırılmıştır. Bu tarihe kadar görülen semptomatik ve RT-PCR ile doğrulanmış Covid-19 vakalarıyla aşının etkililiği yüzde 83,5 olarak hesaplanmıştır. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulunmuştur. Çalışma süresince her iki kolda da ölüme rastlanmamıştır’’. 

Açıklamada aşının yan etkileri konusunda şu bilgilere yer verildi:

“En sık görülen yan etkiler yorgunluk yüzde 9,8, baş ağrısı yüzde 7,6, kas ağrısı yüzde 3,8, ateş yüzde 2,5, titreme yüzde 2,4 ve lokal yan etkilerden en sık görüleni ise enjeksiyon yerinde ağrıdır. Bunun oranı da yüzde 1,6’dır.”

Nisana kadar 100 milyon aşı hedefi

Türkiye, Çinli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac için anlaşma yapmış, nisan ayı sonuna kadar ülkeye ulaşan doz miktarının 100 milyonu bulması hedeflenmişti. Ayrıca Türkiye’de ilk aşılama, 14 Ocak’ta uygulanmaya başlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.