Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japon milyarder Yusaku Maezawa, Ay’a götürmek için sekiz kişi arıyor

Japon milyarder Yusaku Maezawa, 2023’te SpaceX roketiyle Ay’a düzenleyeceği gezide kendisine eşlik edecek sekiz gönüllü aradığını duyurdu. 

The Guardian’da yer alan habere göre, girişimci Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX aracılığıyla Ay’a gidecek ilk turist olmaya hazırlanan 45 yaşındaki Japon moda devi Yusaku Maezawa, kendisiyle birlikte Ay’a gitmek isteyen sekiz gönüllü aradığını ve gönüllülerin bütün ücretlerini karşılayacağını duyurdu. Maezawa, geçtiğimiz yıl da kendisiyle Ay’a seyahat edecek “bir hayat arkadaşı” aradığını duyurmuş ancak daha sonra bu planından vazgeçmişti.

Musk’ın en erken 2023 yılında gerçekleştirmeyi planladığı Ay’a yolculuk planında, gezegene gidecek ilk turistin Yusaku Maezawa olacağı daha önce açıklanmıştı. Maezawa, bugün (3 Mart Çarşamba) Twitter hesabından paylaştığı bir videoda, “Sizleri Ay’a yolculuk görevinde bana katılmaya davet ediyorum. Dünyanın herhangi bir yerinden toplam sekiz gönüllü seçeceğim” dedi. Maezawa, Ay’a yollanacak SpaceX roketindeki bütün koltukları satın aldığını ve bunun özel bir yolculuk olacağını belirtti. 

Maezawa aslında bu yolculuğa ilk olarak sanatçıları davet etmeyi düşündüğünü ancak sonrasında planının değiştiğini çünkü “yaratıcı bir şeyler yapan herkese sanatçı denilebileceğine inanmaya başladığını” söyledi. Maezawa, kendisiyle Ay’a gidecek kişilerin yapacağı başvurulardaki en önemli kriterin “yaratıcı bir şekilde sınırları zorlamaya hazır olmak” ve diğer yolcuları da aynısını yapmak konusunda teşvik edebilmek olduğunu aktarı.  

Girişimci Elon Musk ve Japon moda devi Yusaku Maezawa

Ay’a yolculukta Maezawa’ya eşlik etmek için yapılacak ön kayıtlar 14 Mart’a kadar sürecek ve 21 Mart’ta başvurular değerlendirilmeye başlanacak. Ay yolculuğuna katılmak isteyen kişilerle yapılacak mülakatlar ise mayıs ayında tamamlanacak. Başvuru için ülke ismi, e-posta adresi ve bir profil fotoğrafı gerekiyor. Katılımcılar son görüşmede ise tıbbi kontrollere tabi tutulacak.  

Elon Musk’ın “Dear Moon” (Sevgili Ay) adını verdiği ve toplamda üç gün sürecek Ay’a yolculuk projesi kapsamında araç Ay’ın yörüngesindeki yolculuğunu tamamladıktan sonra Dünya’ya geri dönecek.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.