Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tecavüzle suçlanan bir vali adayını destekleyen Meksika Devlet Başkanı Obrador’a partisinden tepkiler yükseldi

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, cinsel tacizle suçlanan bir vali adayını destekleyince partisinin içinden eleştirilerin hedefi oldu.

Devlet Başkanı Obrador’un partisi Morena’nın (Ulusal Yenilenme Hareketi), Guerrero Eyaleti valilik seçimlerinde aday göstermek istediği Félix Salgado Macedonio’ya birçok kadın tarafından yöneltilen cinsel taciz ve tecavüz suçlamalarına rağmen Obrador’un Macedonio’yu desteğinin sürmesi birçok kesimde büyük tepkiye yol açtı.

Félix Salgado Macedonio

Daha önce Obrador’un seçim kampanyasında çalışan Basilia Castañeda, 17 yaşındayken kendisine tecavüz ettiği suçlamasıyla Félix Salgado Macedonio’ya dava açmıştı. Davanın ardından, 2007 yılında başka bir kadının da Macedonio’ya karşı cinsel saldırı iddialarında bulunduğu ortaya çıktı.

Soruşturmalardan birinin hala devam ediyor olmasına karşın Obrador, Macedonio’ya yönelik iddiaların “siyasi” olduğunu söyleyerek Macedonio’nun yanında yer almayı tercih etti.

Obrador’un bu tutumu partisi içinde tepkilere yol açarken toplumun da tepkisini çekti.   

Kadın örgütlerinden ve aydınlardan aldığı eleştirilere rağmen 2 Şubat Salı günü yaptığı basın açıklamasında cinsel saldırı suçlamalarını yine hafife alan Obrador, bir kez daha suç duyurularının siyasi muhalefetin yansıması olduğunu vurgulayarak “Feminist hareketin başka amaçlarla kullanılması çok üzücü” dedi.

Obrador’un en yakın müttefiklerinden parti genel sekreteri de dahil olmak üzere birkaç senatör, Salgado Macedonio’yu valilik yarışından uzak tutmak istedi. Obrador’un tavrı, Ulusal Yenilenme Hareketi içinde kendisine muhalefete yol açtı. Partinin sadık destekçilerinden Meksika’nın eski Vaşington büyükelçisi, attığı “Tecavüzcülerin ve tacizcilerin toplumda yeri yoktur” tweeti ile Obrador’a muhalif görüşünü ifade etti. 

Ayrıca geçen hafta İçişleri Bakanı da kabine toplantısında cinsiyetçilikle mücadelede kendi deneyimlerini anlattı. Ulusal Yenileme Hareketi partisi kongre üyesi Lorena Villavicencio ise partideki meslektaşlarının Obrador’u cinsel saldırı davasıyla ilgili bu kadar çok ses çıkarmayı bırakması için uyardığını söyleyerek “siyasette hala dokunulmazlar olduğunu ve bu dokunulmazların erkekler olduğunu” ifade etti.

Andrés Manuel López Obrador, 2018’de cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığında, cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konularına eğilerek daha eşitlikçi bir Meksika yaratma sözü vermişti. Ancak zaman içinde attığı adımlar, kadına yönelik yaygın şiddete karşı ciddi bir hükümet tepkisi talep ederek büyüyen feminist hareket tarafından endişeyle takip ediliyor.

Kaynak: NY Times / Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.