Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore’de cinsiyet uyumlama operasyonu geçiren ilk asker Byun Hee-son, evinde ölü bulundu

Cinsiyet uyumlama operasyonu geçirdikten sonra Güney Kore ordusundan kovulan trans kadın Byun Hee-son, başkent Seul’ün güneyindeki evinde ölü bulundu.

Güney Kore’de cinsiyet uyumlama operasyonu geçirdikten sonra ordudan kovulan ve ülkede bu operasyonu geçiren ilk trans asker olarak bilinen 23 yaşındaki Byun Hee-son, Seul’deki evinde ölü bulundu.

Dün (3 Mart) yapılan açıklamaya göre Hee-son’un psikolojik danışmanının ondan bir süredir haber alamadığını bildirmesi üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, Hee-son’u kendi evinde ölü buldu.

Hee-son, ordudan ayrılmak zorunda bırakılmadan önce bir başçavuştu ve tank alayındaki en başarılı sürücülerden biri olmasıyla tanınıyordu. 2017’de gönüllü olarak askere alınan Hee-son, 2019’da cinsiyet uyumlama operasyonu geçirdi. Savunma Bakanlığı ise Hee-son’un penisinin olmamasını zihinsel/psikolojik bir engel olarak tanımladı. Ayrıca bakanlık, ameliyattan sonra ordunun kadın alayında görev yapmak isteyen Hee-son’un talebini kabul etmedi ve 2020 yılının ocak ayında işine son verdi.

Görevden alındıktan sonra açıklama yapan Hee-son, “Cinsiyet kimliğimi bir kenara bırakarak bu ülkeyi savunan büyük askerlerden biri olabileceğimi herkese göstermek istiyorum” demişti. Yıllardır cinsiyet kimliği nedeniyle mücadele vermek zorunda kaldığını ancak bunun mesleğini yapmasına engel olmadığını ve orduda görev yapmanın çocukluk hayali olduğunu belirten Hee-son, kendisini “Kore Cumhuriyeti askeri” olarak tanımlamıştı.  

Psikolojik danışmanlık aldığı klinik, Hee-son’un üç ay önce kendini öldürmeye teşebbüs ettiğini söyledi.

Transların orduya katılmasını yasaklayan ülkede Hee-son, cinsiyet uyumlama operasyonu geçiren aktif olarak görevli ilk askerdi.

Uluslararası hak örgütleri, ordu mensupları arasındaki eşcinsel ilişkiyi iki yıl hapisle cezalandıran Güney Kore’deki homoseksüel askerler için endişeli olduklarını bildirdi. 

Derleyen: İlayda Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.