Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Karadeniz’de – Rize-Artvin Tabip Odası Başkanı Şahin: “Rize’de günlük koronavirüs vaka sayısı yüzde 50 arttı, vakaların yarısından fazlasında mutant virüse rastlanıyor”

Rize’de günlük koronavirüs vaka sayısı yüzde 50 arttı. Tabip Odası Başkanı Kazım Şahin, karşılaştıkları vakaların yüzde 50-60’ında mutant virüse rastladıklarını, köylere ziyaretlerin ve kongrelerin de artışta etkili olduğunu söyledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) de Karadeniz’deki artış için mutant virüs araştırmasına başladı. 

Haber: Sedat Elbasan – Fırat Fıstık

Karadeniz’deki koronavirüs vaka artışlarını anlamak için başlattığımız haber dizisinin son bölümünde Rize’deyiz. Medyascope’a konuşan Rize-Artvin Tabip Odası Başkanı Dr. Kazım Şahin, Karadeniz Bölgesi’nde ve Rize’deki artışlarda mutant virüsün etkisinin çok fazla olduğunu söyledi ve “Vakaların yüzde 50-60’ından fazlasında mutant virüsle karşılaşıyoruz” dedi.

Günlük vaka sayısı yüzde 50 arttı

Şahin, mutant virüsün bulaş katsayısının fazla olduğuna vurgu yaparken artışın nedenine dair ise şunları söyledi: “Şubat ayında artışın başlamasının nedeni il dışında Rizeliler’in buraya gelmesi. Rizeliler’in hem şehirde hem de köyde evleri var. Köye gittiklerinde diğer aile bireylerine bulaştırdılar. Cenazelerde de toplanmalar oldu.”

Rize’de günlük vaka sayısının 200’den 300’e çıktığını söyleyen Şahin, yoğun bakım sayılarında değişiklik olmadığını, hastalığa yakalananların çoğunun hastalığı hafif atlattıklarını söyledi.

KTÜ, mutant virüs araştırmasına başladı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) de Karadeniz’deki vaka artışını anlamak ve müdahale edebilmek için mutasyonlu virüs araştırmasına başladı.

Şahin, şehirdeki vaka artışına ilişkin parti kongrelerine de değinerek “Kongreler olduğu zaman katılacak kişilere test yapıldı. Dolayısıyla test sayıları da vaka sayıları da artmış olabilir. Tam kapanmayı önerdik, onun yerine mahalle mahalle karantina kararı aldılar. Bu normalleşmenin bir ay sürmeyeceğini düşünüyorum. Sayılar bunu gösteriyor” dedi. 

Rize’de Ardeşen, Kalkandere ve Fındıklı’nın bazı mahalle ve köylerinde karantina ilan edildi. Rize’nin merkezinde konuştuğumuz kişiler de köylerine giden hemşehrilerine ve köylerdeki toplanmalara dikkat çekerken, bazıları da kongre gibi toplanmaları artışa sebep olduğunu düşündüklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.