Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi, polisin yetkilerini kısıtlayan “George Floyd Yasası’nı” kabul etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, 2020’nin mayıs ayında polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden George Floyd’un adıyla anılan “polis reformu yasa tasarısını” ikinci kez kabul etti. Reformun yasalaşması için Senato’da kabul edilmesi gerekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde 25 Mayıs 2020 tarihinde polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden siyah George Floyd’un (46) ardından Demokratların Kongre’ye sunduğu “polis reformu yasa tasarısı”, Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Tasarının yasalaşması için Senato tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.

Tam adı, “Polislikte George Floyd Adaleti Yasası” olan yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde çarşamba günü (3 Mart) yapılan oylamada 212 oya karşı 220 oy ile kabul edilirken tasarıya yalnızca bir Cumhuriyetçi vekil destek verdi.

Tasarı, geçen temmuz ayında da Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmiş ancak ABD Senatosu’ndan geri dönmüştü. 

Kabul edilen tasarıyla birlikte, kolluk kuvvetlerinin “dokunulmazlık” hakkı kısıtlanacak ve orantısız güç kullanımı halinde polislerin yargılanmasının önü açılacak.

“Yanlışlıkla” destek verdim

Öte yandan oylamada “evet” oyu kullanan tek Cumhuriyetçi Kongre üyesi olan Lance Gooden, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada tasarıya “yanlışlıkla” evet oyu verdiğini söyledi. Gooden açıklamasında, “Tabii ki radikal solun polis karşıtı yasa tasarısına oy vermedim. Yasa tasarısına karşıyım” ifadelerini kullandı. 

25 Mayıs 2020’de ABD’nin Minneapolis kentinde Dereck Chauvin isimli bir polis memuru, siyah vatandaş George Floyd’u dizi ile boğarak hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Bunun üzerine Minneapolis’te başlayıp bütün ABD’ye yayılan #BlackLivesMatter (Siyah hayatlar değerlidir) hareketleri kapsamında, ülkede siyahlara karşı yıllardır süren kurumsal ırkçılığa karşı şiddetli protestolar başlamıştı. 

Floyd’un ölümüne sebep olan polis memuru Chauvin, Kasım 2020’de çıktığı duruşmada 1 milyon dolar kefaletle serbest kalmıştı. Chauvin’in 8 Mart’ta tekrar hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.