Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Kadıköy’de 8 Mart eylemi: Kadınlar, “Gücümüz, birliğimiz” diye haykırdı, eylem sonrası trans aktivistler gözaltına alındı

Haber: İlayda Öykü Biberoğlu & Senem Görür

İstanbul Kadıköy’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde “İstanbul Büyük Kadın Buluşması” eylemi düzenlendi. Kadınların, “Gücümüz birliğimiz” dediği eylemin sonunda, en az altı kişi gözaltına alındı. Polis, alandan ayrıldıktan sonra taksiye binen trans aktivistleri takip etti, taksiden zorla indirdikten sonra darp ederek gözaltına aldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde İstanbul Kadıköy’de “İstanbul Büyük Kadın Buluşması” eylemi düzenlendi. Yüzlerce kadın, erkek ve LGBTİ+’nın katıldığı eylemde polis sıkı güvenlik önlemleri aldı, bazı pankartlar eylem alanına alınmadı. Kalabalık, kayyumlara, transfobiye, homofobiye, yoksulluğa, güvencesizliğe, şiddete, eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı tepkilerini gösterdi, taleplerini dile getirdi.

Eyleme Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin öğrenci kulüpleri de katıldı.

Eylemde kadınlar, “Ataerki gidecek, biz kalacağız”, “Kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, tacize, tecavüze, cinsel istismara, nefrete, bizim adımıza konuşanlara, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmak isteyenlere hayır” sloganlarını attı. Kürçe ve Türkçe açılan parkartlardaki “Kadın üniversiteleri değil, güvenli kampüs istiyoruz”, “Kadın ve LGBTİ+ hareketinin kriminalize edilmesine, LGBTİ+ fobiye hayır” ifadeleri dikkat çekti.

Eyleme katılan bir kadın, salgın sürecinde de kadınların hakları için sokaklarda olmayı sürdürdüğünü söyledi: “Sadece Türkiye’de değil, dünyada da şiddet, taciz, tecavüz artmış durumda. Türkiye’de, Polonya’da, Arjantin’de ve birçok ülkede kadınlar bütün yıl boyunca sokaklardaydı. Arjantin’de Adalet Binası’nı ateşe verdiler, İstanbul Sözleşmesi için sokaklara çıktılar, Polonya’da ‘Kürtaj haktır’ demek için sokaklara çıktılar. Salgına rağmen yapmak istediler bunu. Son birkaç senedir kadın hareketleri daha güçlü ve daha bilinçli. Dolayısıyla dünyanın pek çok yerinde kadınların örgütlenmesi, birlikte mücadele etmesi açısından birbirlerinden güç alıyorlar.”

Bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi eyleme katılma sebebini açıklarken, “Bugün isyanım, kadın ve feminizm isyanıdır. Tüm kadınlar hep birlikteyiz, hep birlik olacağız. Bizleri yıldıramayacaklar. Melih de gelse, polis okulumu ablukaya da alsa hiç kimse beni ve arkadaşlarımı yıldıramayacak” dedi.

Bir başka eylemci ise polisin transfobik tutumuna dikkat çekti: “Translar katledildiği için biz buradayız. Az önce alana girerken polisler trans bir arkadaşımızı yerlerde sürükledi, dövdü ve pankartımızı alana almadı.”

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ortaya çıkış öyküsünü hatırlatan bir başka eylemci, “Yıllar önce kadınları fabrikada yakarak canlarına kıymış zihniyetin, hala aynı şekilde devam ettiğini” söyledi. Kadınları yakan zihniyetin yok olmadığını ancak kadınların birlik olmayı öğrendiğini belirten eylemci, “Sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz, sonuna kadar” diye ekledi.  

Eyleme katılan bir başkası kişi ise “Son dönemde artan LGBTİ+ fobiye karşı, insanca yaşama hakkı istediğimiz için bu ülkede herkes gibi eşit şartlar altında var olduğumuz, yaşama, barınma, çalışma haklarımızın olduğu, daha iyi bir geleceğe sahip olmak için bugün buradayım” diyerek eşitlik vurgusu yaptı.

8 Mart Kadın Platformu adına yapılan ortak açıklama, Kürtçe, Türkçe ve Arapça dillerinde okundu.

Polis, alana gökkuşağı bayraklarının hatta gökkuşağı renklerindeki şemsiyelerin sokulmasına izin vermedi, bununla birlikte LGBTİ+ kortejinin alana girmesini engellemeye çalıştı, ardından trans kortejine müdahale etti.

Polis, eylem bittikten sonra, hakkında gözaltı kararı olduğu iddia edilen Yıldız İdil Şen ve arkadaşlarının, alandan ayrıldıktan sonra bindikleri taksiyi takip etti. Taksiden zorla indirilen Yıldız İdil Şen ve Hacer Çiya dahil en az altı kişi gözaltına alındı. Gözaltına almaya çalıştıkları eylemcileri darp eden polisler, gazetecilerin görüntü almasını da engelledi.



Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.