Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protesto eylemleriyle ilgili açıklama: “Barışçıl bir direniş içindeki akademisyen ve öğrencilerin ne denli şiddet ve baskıya maruz kaldıklarını dehşet ve kaygı içinde izliyoruz”

Almanya’nın Mainz kentinde bulunan Johannes Gutenberg Üniversitesi Senatosu ve Rektörlüğü, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör ataması protestoları ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası saygınlığına vurgu yapıldı ve Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik saldırı ve baskılar kınandı.  

“Siyasi olarak yapılan bu atamada üniversitenin kurulları dahil edilmemiş”

Johannes Gutenberg Üniversitesi Senatosu ve Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

“Johannes Gutenberg Üniversitesi, uluslararası düzeyde saygınlığı olan Boğaziçi Üniversitesi ile yakın ilişkilerini ve işbirliğini uzun yıllardır sürdürmektedir. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, ocak ayının başından bu yana, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanun Hükmünde Kararname ile atadığı rektörü protesto ediyorlar. Siyasi olarak yapılan bu atama sürecine üniversitenin kurulları dahil edilmemiş, rektör seçimini öngören ilkeleri yok sayılmıştır”.

“Öğrenciler ve akademisyenler, üniversitenin evrensel değerlerine sahip çıkıyorlar”

Açıklamada Boğaziçili öğrencilerin, üniversitenin evrensel değerlerine sahip çıktığını belirtilirken şunlar dile getirildi: 

“Boğaziçili akademisyen ve öğrenciler, akademik özgürlüğün ve kurumsal özerkliğin ihlal edilmesine karşı kararlılıkla itiraz ederek aynı zamanda üniversite kavramının temelinde yatan evrensel değerlere sahip çıkıyorlar. Barışçıl bir direniş içinde olan akademisyen ve öğrencilerin ne denli büyük bir şiddet ve baskıya maruz kaldıklarını dehşet ve kaygı içinde izliyoruz”.

Protestolarda polisin orantısız güç kullandığı belirtilen Johannes Gutenberg Üniversitesi açıklamasında, bu durumu dehşet ve kaygı içinde izledikleri dile getirildi:

“Barışçıl bir direniş içinde olan akademisyen ve öğrencilerin ne denli büyük bir şiddet ve baskıya maruz kaldıklarını dehşet ve kaygı içinde izliyoruz: Polis öğrencilere şiddet uyguluyor, aralarında keyfi olarak gözaltına alınan ve tutuklananlar var; LGBTİ+ kulübü üyeleri günah keçisi ilan ediliyor; profesörler, hükümete yakın medya kuruluşları tarafından, terör destekçisi oldukları iddia edilerek hedef gösteriliyor ve özgürlükçü değerleri savunmak ihanet sayılıyor. Türkiye’de, üniversitelerin özerkliğine yapılan saldırıların yıllardır sürdüğünün farkındayız. Bizler, demokratik yapılara, ifade özgürlüğüne ve çoğulculuğa indirilen darbeleri kendi tarihimizden biliyoruz. Bu nedenle, bilimin ve üniversitelerin özgürlüğüne sahip çıkmanın hepimizin sorumluluğu olduğuna inanıyor, Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik saldırı ve baskıları şiddetle kınıyoruz”.

“Tutuklanan öğrencilerin derhal serbest bırakılsın”

Öte yandan, protestolarda tutuklanan öğrenciler içinde derhal serbest bırakılmaları çağrısı yapan Johannes Gutenberg Üniversitesi, rektörlük seçimi yapılmasını beklediklerini de belirtti. Açıklamada ayrıca, “Tutuklanan öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, meslektaşlarımıza ve öğrenci arkadaşlarımıza yönelik saldırılardan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Boğaziçili meslektaşlarımızın ve öğrencilerin yanındayız. Direnişlerini ve rektörlük seçimi yapılması yönündeki taleplerini destekliyoruz”  ifadelerine yer verildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.