Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da 8 Mart eylemi: Erkeklerin öldürdüğü kadınların isimleri, başkanlık sarayını çevreleyen bariyerlere yazıldı

Meksika’da kadınlar, geleneksel 8 Mart Dünya Kadınlar yürüyüşü öncesinde devlet başkanlığı sarayının önünde toplandı. Sarayı çevreleyen güvenlik bariyerlerine erkeklerin öldürdüğü kadınların isimlerini yazan göstericiler böylece hem o kadınları anmış oldu hem de yürüyüş öncesi bu çitleri kurduran Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador‘u protesto etti.

Meksika’da resim rakamlara göre 2020’de en az 939 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Meksikalı kadınlar, ölenlerin isimlerini başkent Meksiko’daki başkanlık sarayını çepeçevre saran çitlere yazdı. Üç metre yüksekliğindeki çitler kısa sürede bir anıta dönüştü.


Reuters haber ajansına konuşan bir aktivist “Bu isimleri yazmamız gerekiyordu çünkü mücadelemiz onlar için, bu binada yaşayan devlet başkanının da ne için savaştığımızı bilmesi gerekiyor” dedi.


Meksika Devlet Başkanı Obrador’un 7 Mart’ta kurdurduğu bariyerler tepki topladı. 

Obrador, “Olası vandalizmin ve provokasyonların önüne geçmemiz gerekiyordu” diyerek çitlerin kurulmasını savundu. Obrador kendisini eleştiren aktivistlere de “Ben şovenist bir erkek değilim, kadın haklarından yanayım” diye seslendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.