Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ABD’nin Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2021 yılı Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’nü aldı. Güllü, bu ödülü alan üçüncü Türkiyeli kadın.

ABD Dışişleri Bakanlığı Güllü’nün 31 yıllık bir aktivist olduğuna dikkat çekti ve TKDF’nin başkanı olarak 186 şube ve 50 binden fazla üyeye liderlik ettiğini duyurdu. 

Ödül gerekçesinde, Güllü’nün kadınların işgücü ve eğitime katılımını teşvik etmek için çalıştığı ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sadık savunucusu olduğu belirtildi, federasyonun Türkiye’deki şiddet mağdurları için 2007’de kurduğu ilk acil yardım hattının hala faaliyette olduğu hatırlatıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı açıklaması şöyle:

‘’Canan, Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önleme ve mücadele sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulamasında Türk hükümetinin 2012’den beri devam eden başarısızlıklara odaklanan bir eğitim ve savunma kampanyası başlattı. Canan’ın aktivizmi, halkı sözleşme hakkında eğitmede ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele ihtiyacını pekiştirmede kritik bir rol oynadı. Bu da bazı siyasetçilerin Türkiye’nin sözleşmeden geri çekilme çağrılarını bastırdı.’’ 

Daha önce de iki Türkiyeli kadın bu ödüle layık görülmüştü. 2017’de ödülü, görev yaptığı okuldaki cinsel taciz vakalarını ortaya çıkaran öğretmen Saadet Özkan aldı.


2012’de de ödül eski CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’e verilmişti. Pavey, engelliler ve savunmasız grupların hakları için verdiği mücadeleden ötürü ödüle layık görülmüştü.


ABD’nin bu ödülü 2007’den beri veriliyor. Şu ana kadar 75 ülkeden 200’e yakın kadın bu ödülü aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.