Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim Sen, “Yüz yüze eğitimde Covid-19 vaka tespit tablosu” yayınladı: Bazı okullarda vakalar nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi, bir belde karantinaya alınmasına rağmen eğitim devam ediyor

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), “Yüz yüze eğitimde Covid-19 vaka tespit tablosu“nu yayınladı. 15 Şubat-5 Mart tarihleri arasındaki verileri paylaşan Eğitim Sen, köy okullarında görev yapan eğitimcilerin aşılanması sürecinde somut bir ilerleme olmadığını bildirdi. Paylaşılan tabloya göre bazı belde ve köyler karantinaya alınmasına rağmen buralarda eğitim-öğretime devam ediliyor.

24 Şubat Çarşamba günü Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çorum’un Sungurlu İlçesi’nde öğretmenlerle birlikte aşı olmuş ve öğretmenlerin aşılanması sürecinin başlatıldığını duyurmuştu. Öğretmenlerin aşılamasının yüz yüze eğitime geçiş sürecindeki sıralamaya göre sürdürüleceği, bu yüzden 15 Şubat’ta yüz yüze eğitime geçen köy okullarındaki öğretmenlere aşı uygulanmaya başladığı duyurulmuştu.

Aşılamada henüz somut bir ilerlemenin olmadığını bildiren Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) salgın sürecini doğru yönetemediği” ifade edildi. Tüm eğitimcilerin aşılanması, tedbirlerin bir an önce alınması, sağlıklı ve güvenli eğitimin sağlanması talep edilen Eğitim Sen açıklamasında, “Her gün onlarca insanın koronavirüs salgını nedeniyle vefat ettiği bir dönemde, 38 günlük bir planlamayla eğitim emekçilerinin iki doz aşısı tamamlanabilecekken bu yapılmadan okulların açılmış olması MEB’in kamusal sorumluluğu yerine getiremediğinin de bir göstergesidir. Eğitim bileşenlerinin sağlıklarını riske eden bu yanlış uygulamalara karşı tutum almayı toplumsal bir sorumluluk olarak gördük ve görüyoruz.  Dün olduğu gibi bugünde sadece eleştirilerimizle değil, önerilerimizle de kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan öğretmenlere yapılan aşı sayısı, okullara aktarılan maske ve hijyen malzemeleri sayısı, okullardaki vaka sayısı ve karantinaya alınan okul sayısı verilerini paylaşması talep edilen Eğitim Sen açıklamasına şöyle devam edildi:

“MEB önemli bir kamusal sorumluluk altındadır. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak MEB’in eğitim kamuoyuna sorumluluğunun bir gereği olarak her hafta yapacağı açıklamalarla il ve ilçe düzeyinde eğitim emekçilerine yapılan aşı sayısı, okullara aktarılan maske ve hijyen malzemeleri sayısı, okullarda vaka sayısı, karantinaya alınan okul sayısı verilerini paylaşmasını talep ediyoruz. Sendika olarak yüz yüze eğitimin sürdüğü okullarda önlemlerin alınmasını ve tam zamanlı yüz yüze eğitime sağlıklı ve güvenli bir geçişin olmasını sağlamak için koronavirüs salgınının okullardaki yansımalarını ortaya koyan sahadan topladığımız verileri kamuoyu ile paylaşacağız. Öncelikle aşı olmak üzere tüm tedbirlerin bir an önce alınması, sağlıklı ve güvenli eğitim için mücadelemiz artarak sürecektir.”

Eğitim Sen, 16 il, 22 ilçe ve 14 köy okullardaki koronavirüs vakalarını inceledi. Tabloya göre İzmir-Bergama’daki Ayazkent Köyü’nde dokuz kişinin testi pozitif çıktı, 30 temaslı bulunuyor. Bergama-Narlıca Köyü’nde ise koronavirüs hastası bulunduğu için okul kapandı. Giresun’un Espiriye İlçesi’ndeki Soğukpınar Köyü’nde ilkokul, köy karantinada olduğu için kapatıldı. Tokat’ın Erbaa İlçesi’ndeki Karakaya Beldesi karantinaya alınmasına rağmen beldede eğitim-öğretim devam ediyor.

Eğitim Sen’in yayınladığı “Yüz yüze eğitimde Covid-19 vaka tespit tablosu”nun ayrıntıları şöyle:

Derleyen: Semanur Kızılarslan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.