Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da Kadınlar Günü eyleminde kadınlar, kaynak makineleri ve çekiçlerle başkanlık binasına yürüdü: “Yarın ölmemek için bugün savaşıyoruz”

Meksika’da 8 Mart’ta kadınlar, kaynak makineleri ve çekiçlerle devlet başkanlığı makamına yürüdü. Dünyanın en yüksek cinsiyete dayalı şiddet oranlarından birine sahip ülkede kadınlar, “Yarın ölmemek için bugün savaşıyoruz” dedi ve hükümeti, kadına yönelik şiddet konusunda harekete geçmeye çağırdı.

Yüzlerce kadın, pazartesi günü (8 Mart) Meksika Devlet Başkanlığı makamına yürüyerek, ellerinde çekiçler ve kaynak makineleriyle, kadınlara yönelik yaygın şiddete ve kadın cinayetlerine karşı bir araya geldi. Dünya Kadınlar Günü’nde yapılan eylemde kadınlar, özellikle Devlet Başkanı Andrés Manuel Lopez Obrador’u hedef aldı. Lopez Obrador, geçen yıl birden fazla kadına tecavüzle suçlanan bir siyasetçiyi savunduğu için tepki toplamıştı.

Ülkenin dört bir yanından gelerek başkent Meksiko’da toplanan kadınlar, Lopez Obrador’un yaşadığı devlet başkanlığı makamına giderek, yapıyı çevreleyen çelik çitlere saldırdı. Eylemciler, kendilerine ses bombası atan güvenlik güçlerinin müdahalesine karşılık verdi.

Meksika’nın güvenlik birimleri, olaylar sonunda 62 polisin ve 19 sivilin yaralandığını bildirdi.

Lopez Obrador kadın hareketini “Meksika’da marjinalleşmeyi sürdüren halkçı hareketin bir parçası” olarak betimlerken, kadın aktivistler Obrador’un halkçı olmadığını, vatandaşların neredeyse yarısının isteklerini ve ihtiyaçlarını görmezden geldiğini iddia ediyor. Lopez Obrador, Kadınlar Günü’nde yaptığı konuşma sırasında, emrindeki tüm yetkililerin “kendilerini cinsiyet eşitliğine adadığını” söylemesine rağmen kadınlar, cinsiyete dayalı şiddet konusunda harekete geçilmediğini belirtiyor.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.