Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bangladeş’in ilk trans spikeri Taşnuva Anan Şişir: “Her transın kendi yeteneklerine göre iş bulma şansına sahip olmasını istiyorum”

Bangladeş’in ilk trans haber spikeri Taşnuva Anan Şişir, 8 Mart’ta ilk haber bültenini sundu. Bültenin ardından çalışma arkadaşları tarafından alkışlanan Şişir, mutluluktan ağladı.

“Hiçbir transın acı çekmesini istemiyorum. Umarım hepsi kendi yeteneklerine göre bir iş bulma şansına sahip olur” diyen Taşnuva Anan Şişir, 8 Mart’ta sunduğu ilk haber bülteninden sonra Bangladeş’in ilk trans spikeri olarak tarihe geçti.

Geçmişte saldırıya uğradığını ve ölüm tehlikeleri atlattığını söyleyen Şişir, özel bir televizyon kanalı olan Boişakni TV’de spikerlik yapmaya başlamadan önce hayatı boyunca ayrımcılığa maruz kaldı. Defalarca cinsel tacize uğradığını anlatan Şişir, hormon tedavisine başlamadan önce yaşadığı günleri, “Tacizlere dayanamıyordum. Birçok kez intiharı düşündüm. Babam yıllarca benimle konuşmadı” diyerek anlattı.

Hormon tedavisine başladıktan sonra aile ve toplum baskısına dayanamayarak evden ayrılan Şişir, spikerliğe adım atmadan önce tiyatro yaparak geçimi sağladı ve eğitimini tamamladı. Şişir, Bangladeş’in ilk trans spikeri olmasının yanısıra, ülkede toplum sağlığı alanında yüksek lisans yapan ilk trans olarak biliniyor.

LGBTİ+’ların çoğunlukla ayrımcılıkla karşılaştığı Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina hükümeti, 2013 yılında transların “üçüncü bir cinsiyet” olarak tanınmasını onaylamıştı. 2018 yılında ise translara, üçüncü bir cinsiyet kimliği ile oy verme hakkı tanındı. Boişakni TV sözcüsü Zülfikar Ali Manik, ülkedeki muhafazakar toplum yapısına rağmen Şişir’in işe alınmasının tarihi bir adım olduğunu vurguladı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.